Distribuitor autorizat software C.T.C.E. Piatra Neamt
Facebook Twitter Google
Informatii telefonice Lu-Vi: 09-17
0720 528 028

Parchezi pe locurile persoanelor cu dizabilitati?

Inapoi
Home » Blog » Parchezi pe locurile persoanelor cu dizabilitati?
drepturile persoanelor cu handicap - legistm
05/08/2020

Parchezi pe locurile rezervate persoanelor cu dizabilități?

 

Legea nr. 145/2020 publicată în Monitorul Oficial în data de 22 Iulie 2020 a adus modificări semnificative Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Noile modificări fac referire la majorarea amenzilor pentru cei care ocupă locurile de parcare destinate persoanelor cu dizabilitați, precum și ridicarea mijlocului de transport parcat necorespunzător.  

 

Actul normativ prevede ca șoferii care parchează pe locurile rezervate persoanelor cu dizabilități sunt pasibile de amenzi cuprinse între 2.000 și 10.000 de lei, precum și ridicarea autovehiculului parcat abuziv. Potrivit vechii reglementări, o astfel de faptă se sancționa cu amendă cuprinsă între 1000 si 2000 de lei și cu ridicarea mijlocului de transport parcat fără drept pe locul rezervat persoanelor cu handicap.

Potrivit prezentei legi, constatarea contravenţiei şi aplicarea amenzii contravenţionale celor care parchează fără drept pe locurile destinate persoanelor cu dizabilități, se fac de către agenții de poliție sau de către personalul de control cu atribuţii în acest sens

 

Potrivit noilor reglementări, se impun obligații noi pentru angajatorii care au salariați cu handicap. Aceștia trebuie să ia măsurile necesare pentru a facilita exercitarea dreptului la muncă al persoanelor cu handicap. Mai exact, angajatorii trebuie să asigure acces la locuri de muncă în conformitate cu potențialul funcțional al acestora și cu capacitatea lor de muncă. Tot in funcție de potențialul funcțional al fiecărui salariat va trebui să fie adaptat sau modificat și programul de lucru al acestuia. De asemenea, angajatorii au obligația să pună la dispoziția salariaților echipamente produse special pentru prevenirea, limitarea sau neutralizarea dizabilității. Angajatorii care nu se conformează noilor reguli riscă să fie amendați cu sume cuprinse între 10.000 și 25.000 de leiLegea nr. 448/2006 prevedea că o astfel de faptă se pedepsește cu amendă cuprinsă între 6.000 și 12.000 de lei.   

Prezentul act normativ a adus și alte modificări Legii nr. 448/2006, privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Astfel, persoanele cu dizabilităti pot opta pentru transportul public gratuit sau pentru decontarea carburantului necesar propriei mașini. Cei care aleg decontarea carburantului trebuie să respecte niște limite anuale, respectiv costurile nu trebuie sa depășească 1500 lei/an pentru persoanele cu handicap grav și 750 lei/an pentru persoanele cu handicap accentuat.

 

Testeaza iLegis

 

În vederea asigurării transportului în comun autoritățile administrației publice locale, precum și societățile comerciale ce dețin licență de traseu au obligația să adapteze mijloacele de transport în comun aflate în circulație, în limitele tehnice posibile, conform reglementărilor în vigoare, inclusiv în ceea ce privește dotarea acestora cu sisteme de avertizare audio și video, iar daca achizitioneaza mijloace de transport în comun, acestea trebuie sa fie adaptate nevoilor persoanelor cu handicap.

 

Text: LEGIStm

 

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".

Multumim!

 

 

Copyright © 2004-2020. Toate drepturile rezervate LEGIStm.

iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana

CERE OFERTA NOASTRA!
Copyright © 2021. Toate drepturile rezervate LEGIS TM. Web design by Royalty