Distribuitor autorizat software C.T.C.E. Piatra Neamt
Facebook Twitter Google
Informatii telefonice Lu-Vi: 09-17
0720 528 028

Plata salariilor in cazul angajatorilor in insolventa

Inapoi
Home » Blog » Plata salariilor in cazul angajatorilor in insolventa
Plata salariilor in cazul angajatorilor in insolventa - LEGIStm
24/02/2021

Plata salariilor in cazul angajatorilor in insolventa

 

În Monitorul Oficial nr. 174 din data de 19 februarie 2021 a fost publicată Ordonanța de Urgență nr. 9/2021 privind constituirea și utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale. Ordonanța prevede simplificarea procedurii de obținere a salariilor din Fondul de Garantare, de către salariații ai căror angajatori se afla în insolvență. În plus, actul normativ elimină un document pe care angajații nu mai trebuie să-l depună pentru a-și recupera salariile.

 

Noul act normativ aduce soluții legislative menite să asigure simplificarea procedurii plății creanțelor salariale ce rezultă din contractele de muncă încheiate de salariați cu angajatorii care se află în procedura de insolvență. Așadar, angajatul va urma mai puțini pași pentru a-și recupera salariul atunci când angajatorul intră în insolvență. Mai exact, este eliminată o condiție care, până la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe, era obligatorie. Este vorba despre obligația de depunere a documentului care demonstrează ridicarea dreptului de administrare. Astfel, pentru ca salariații să-și primească salariile din Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale, aceștia trebuie sa depună doar o cerere specifică și să facă dovada că împotriva angajatorului a fost pronunțată o hotărâre judecătorească definitivă de deschidere a procedurii insolvenței

 

Conform prevederilor Legii nr. 85/2014, cu modificările și completările ulterioare: deschiderea procedurii insolvenței ridică debitorului dreptul de administrare, constând în dreptul de a-şi conduce activitatea, de a-şi administra bunurile din avere şi de a dispune de acestea dacă nu şi-a declarat intenţia de reorganizare. Reiese astfel că ridicarea dreptului de administrare se impune doar în procedura falimentului nu și în cazul în care societatea intrată în insolvență propune un plan de reorganizare. Dat fiind faptul că prin hotărârea judecătorească de deschidere a procedurii insolvenței nu se ridică automat și dreptul de administrare, acesta din urmă putându-se realiza după data deschiderii procedurii și/sau la data pronunțării falimentului, noua lege simplifică procedura de recuperare a creanțelor salariale eliminând obligația de depunere a hotărârii judecătoresti prin care s-a dispus măsura ridicării parţiale sau totale a dreptului de administrare.

 

 

Potrivit Legii nr. 200/2006, documentele vor fi comunicate agenției teritoriale care va stabili cuantumul creanțelor salariale cuvenite salariaților. De regulă, actele sunt comunicate de către administratorul sau lichidatorul angajatorului în stare de insolvență, însă pot fi depuse și de către salariați sau reprezentanții acestora. Înainte de a se adresa agenției teritoriale, salariații/reprezentanții acestora trebuie să notifice în scris administratorul sau lichidatorul angajatorului în stare de insolventa, în vederea efectuării demersurilor necesare pentru plata creanțelor salariale. O copie a notificării se va atașa la cererea adresată agenției teritoriale.

 

Noțiunea juridică de creanțe salariale este definită de Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență astfel: creanțe salariale sunt creanțele ce izvorăsc din raporturi de muncă și raporturi asimilate între debitor și angajații acestuia. Aceste creanțe sunt înregistrate din oficiu în tabelul de creanțe de către administratorul judiciar/lichidatorul judiciar.

 

Din Fondul de garantare se plătesc următoarele categorii de creanțe salariale:

 

 

Guvernul a adoptat prezenta ordonanță luând în considerare consecințele negative asupra angajatorilor, care au avut activitățile întrerupte sau reduse, ca urmare a pandemiei de COVID-19 ce a condus la declanșarea procedurilor de insolvență, aceștia fiind astfel în imposibilitatea de a realiza venituri care să permită continuarea raporturilor de muncă și plata salariilor. 

 

Autor: Laura TIFIGIU - Jurist

 

Imagine: Mika Baumeister pe Unsplash

 

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".

Multumim!

 

 

Copyright © 2004-2021. Toate drepturile rezervate LEGIStm.

iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana

CERE OFERTA NOASTRA!
Copyright © 2022. Toate drepturile rezervate LEGIS TM. Web design by Royalty