Distribuitor autorizat software C.T.C.E. Piatra Neamt
Facebook Twitter Instagram Youtube
Informatii telefonice Lu-Vi: 09-17
0720 528 028

Prima de cariera didactica si profesionala

Inapoi
Home » Blog » Prima de cariera didactica si profesionala
prima de cariera didactica si profesionala--LEGIStm
14/11/2023

Prima de carieră didactică și profesională

 

Update 1ORDINUL nr. 3.956 din 18 octombrie 2023, publicat în Monitorul Oficial nr. 950 din 20 octombrie 2023, la data de 16 Noiembrie 2023 a fost modificat și completat de ORDINUL nr. 5.740 din 3 noiembrie 2023.

 

Guvernul a considerat ca  oportune două forme de susţinere a personalului didactic, didactic auxiliar şi a personalului nedidactic care îşi desfăşoară activitatea în sistemul de educaţie, şi anume:

 

  1. prima de carieră didactică: care are drept scop susţinerea cadrelor didactice în eforturile acestora pentru îmbunătăţirea continuă a competenţelor educaţionale şi obţinerea de performanţe şcolare/universitare în procesul educaţional;
  2. prima de carieră profesională: asigurată pentru sprijinul personalului nedidactic, care are drept scop susţinerea participării la cursuri de pregătire profesională, dar şi pentru acoperirea unor nevoi didactice individuale.

 

Serviciul public de educaţie reprezintă o prioritate strategică naţională la toate nivelurile, iar statul, mediul privat şi cetăţenii îşi asumă împreună responsabilităţi pentru susţinerea, modernizarea şi eficientizarea acestui important serviciu public al României de care depind nivelul de educaţie şi viitorul generaţiilor de elevi şi studenţi.

 

Personalul didactic, precum şi personalul didactic auxiliar reprezintă o categorie de actori educaţionali, cu rol strategic în asigurarea performanţei educaţionale la nivelul sistemului de învăţământ.

 

Prin efort comun,  se urmăreşte ca obiectiv pe termen scurt, mediu şi lung susţinerea tuturor celor implicaţi: elevi, cadre didactice şi părinţi, construind un mediu caracterizat de respect reciproc, în care protejarea şi afirmarea demnităţii umane au prioritate.

 

Pentru a excela într-o serie de roluri specifice procesului de învăţământ cadrele didactice trebuie să îşi adapteze în permanenţă activitatea la realităţile unei Românii moderne şi la nevoile educaţionale specifice elevilor.

 

Totodată, personalul nedidactic din sistemul de învăţământ de stat are, de asemenea, un rol important în asigurarea condiţiilor necesare desfăşurării procesului de învăţământ de stat, iar pentru aceasta are nevoie de un sistem de motivare corespunzător pentru a susţine implicarea în desfăşurarea condiţiilor necesare desfăşurării procesului educaţional.

 

Dezvoltarea profesională a personalului didactic şi didactic auxiliar, în special, în contextul impus de necesitatea digitalizării proceselor educaţionale, vizează sprijin pentru cariera didactică prin participarea la cursuri de pregătire profesională şi evenimente ştiinţifice, pentru suportarea costurilor specifice pentru echipamente informatice şi alte echipamente didactice de tehnologia informaţiei asimilate, precum şi pentru achiziţia de cărţi de specialitate, dar şi pentru acoperirea unor nevoi didactice specifice.

 

În acest context, acordarea primelor de carieră didactică reprezintă o măsură care susţine dezvoltarea profesională continuă a personalului didactic în vederea creşterii calităţii şi echităţii sistemului educaţional şi generează performanţă pe termen lung în activitatea educaţională, fiind un pilon important în susţinerea serviciului public de educaţie.

 

Acordarea unei prime de carieră profesională pentru personalul nedidactic pentru a asigura sprijin în activitatea educaţională contribuie la îmbunătăţirea standardelor de calitate a serviciului public de educaţie fie prin participarea la cursuri de pregătire profesională, fie prin achiziţionarea de bunuri materiale necesare pentru procesul de învăţământ.

 

Atragerea şi menţinerea cadrelor didactice în sistemul de învăţământ de stat, în vederea garantării accesului la educaţia de calitate a tuturor elevilor şi studenţilor, constituie un obiectiv pe termen lung pentru modernizarea sistemului public de educaţie al României.

 

În  MONITORUL OFICIAL nr. 518 din 12 iunie 2023 a fost publicată ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 58 din 12 iunie 2023 privind unele măsuri pentru acordarea unei prime de carieră didactică pentru personalul didactic şi didactic auxiliar, precum şi unei prime de carieră profesională pentru personalul administrativ din învăţământul de stat, suportate din fonduri externe nerambursabile. Data intrării în vigoare: 12-06-2023.

 

ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 58 din 12 iunie 2023, a fost  completată de ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 87 din 20 octombrie 2023.

 

La data de 20-10-2023, Titlul actului normativ a fost modificat de Punctul 1., Articolul I din ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 87 din 20 octombrie 2023, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 952 din 20 octombrie 2023.

 

ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 58 din 12 iunie 2023 are drept obiectiv acordarea unei prime de carieră didactică pentru susţinerea în cariera didactică a personalului din învăţământul preuniversitar de stat, cadre didactice, didactice auxiliare, aflate în activitate în anul şcolar 2022-2023, precum şi pentru personalul didactic având gradul didactic de conferenţiar, şef de lucrări/lector şi asistent universitar, precum şi pentru personalul didactic auxiliar, din sistemul de învăţământ universitar de stat, aflat în activitate în anul universitar 2022-2023.

 

Peste 326.000 de angajați din învățământ beneficiază de primă anuală netă în valoare de 1.500 de lei în cazul cadrelor didactice și 500 de lei în cazul personalului administrativ.

 

Prima pentru cariera profesională se acorda începând din acest an școlar pentru o perioada de 4 ani.

 

ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 58 din 12 iunie 2023  prevede:

 

Prima de carieră didactică prevăzută la alin. (1) se acordă în vederea realizării următoarelor obiective:

 

a)susţinerea cadrelor didactice pentru adaptarea continuă a competenţelor educaţionale în vederea creşterii performanţei elevilor şi studenţilor care participă la activitatea educaţională;

b)susţinerea cadrelor didactice din sistemul de învăţământ preuniversitar şi universitar de stat pentru tranziţia şi adaptarea continuă a competenţelor educaţionale la transformarea digitală specifică activităţilor educaţionale destinate elevilor şi studenţilor;

c)susţinerea cadrelor didactice din sistemul de învăţământ preuniversitar şi universitar de stat, pentru îmbunătăţirea competenţelor specifice de bază necesare desfăşurării activităţilor educaţionale şi pentru acoperirea unor nevoi didactice specifice.

 

Prima de carieră didactică se acordă sub forma unei măsuri de susţinere a activităţii didactice pe suport electronic pentru participare la cursuri de pregătire profesională indiferent de natura acestora, acoperirea costurilor specifice pentru echipamente IT, cărţi de specialitate precum şi alte categorii de cheltuieli necesare inclusiv acoperirea unor nevoi didactice individuale specifice pentru personalul din învăţământul preuniversitar, respectiv cadrele didactice, didactice auxiliare din învăţământul preuniversitar de stat, aflate în activitate în anul şcolar 2022-2023, precum şi pentru personalul didactic având gradul didactic de conferenţiar, şef de lucrări/lector şi asistent universitar, precum şi pentru personalul didactic auxiliar, din sistemul de învăţământ universitar, aflat în activitate în anul universitar 2022-2023.

 

Prima de carieră didactică pentru personalul din învăţământul preuniversitar, respectiv cadrele didactice, didactice auxiliare din învăţământul preuniversitar de stat, aflate în activitate în anul şcolar 2022-2023, precum şi prima de carieră didactică pentru sistemul de învăţământ universitar pentru personalul didactic având gradul didactic de conferenţiar, şef de lucrări/lector şi asistent universitar, precum şi pentru personalul didactic auxiliar, din sistemul de învăţământ universitar, aflat în activitate în anul universitar 2022-2023, sunt suportate din fonduri externe nerambursabile în cadrul Programului Educaţie şi Ocupare 2021-2027, cu respectarea regulilor de eligibilitate aplicabile şi în limita sumelor alocate cu această destinaţie.

 

Contravaloarea măsurii de susţinere pentru prima de carieră didactică acordată potrivit prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă reprezintă venit neimpozabil conform prevederilor art. 62 lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

 

Beneficiază de prima de carieră didactică cadrele didactice, didactice auxiliare din învăţământul preuniversitar de stat, aflate în activitate în anul şcolar 2022-2023, denumite în continuare beneficiari finali personal didactic.

 

Beneficiază de prima de carieră didactică cadrele didactice, din sistemul de învăţământ universitar de stat, care deţin gradul didactic de conferenţiar, şef de lucrări/lector şi asistent universitar, precum şi personalul didactic auxiliar, aflat în activitate în anul universitar 2022-2023, denumite în continuare beneficiari finali personal didactic.

 

Prima de carieră didactică are o valoare nominală de 1.500 lei net care se decontează din fonduri externe nerambursabile pentru următoarele categorii principale de cheltuieli:

 

a)cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum şi alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

b)cheltuieli pentru echipamente IT;

c)cheltuieli privind cărţi de specialitate, precum şi alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

d)un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice.

 

Prima de carieră didactică se acordă într-o singură tranşă, respectiv în luna octombrie 2023 şi va putea fi utilizată în anul şcolar 2023-2024.

 

Prima de carieră didactică se acordă şi pentru următorii ani şcolari/universitari, respectiv în perioada anilor şcolari/universitari 2023/2024 până în anul şcolar/universitar 2026/2027 pentru a susţine cariera didactică a personalului didactic din sistemul de învăţământ preuniversitar şi universitar de stat, în conformitate cu obiectivele Programului Educaţie şi Ocupare 2021-2027 şi în limita fondurilor disponibile cu această destinaţie.

 

Personalul administrativ din învăţământul preuniversitar aflat în activitate în anul şcolar 2022-2023, precum şi personalul administrativ din învăţământul universitar aflat în activitate în anul universitar 2022-2023 beneficiază de o primă de carieră profesională pe suport electronic, în limita unui plafon anual de 500 lei net/an şcolar/universitar, suportată din Programul Educaţie şi Ocupare 2021-2027, în limita bugetului disponibil pentru această categorie de măsură şi în conformitate cu regulile de eligibilitate ale programului operaţional.

 

Prima de carieră profesională se acordă pe suport electronic potrivit procedurii de acordare prevăzute la art. 7-9, 11 şi 13.

 

Prima de carieră profesională se acordă într-o singură tranşă, respectiv în luna octombrie 2023, şi va putea fi utilizată în anul şcolar 2023-2024.

 

Unitatea de implementare depune cererea de finanţare în cadrul apelului de proiecte prevăzut la alin. (4).

 

Cheltuielile privind cursurile de pregătire profesională se suportă din fonduri externe nerambursabile alocate prin Programul Educaţie şi Ocupare şi pentru următorii ani şcolari/universitari, în perioada anilor şcolari/universitari 2023/2024 până în anul şcolar/universitar 2026/2027, în conformitate cu obiectivele Programului Educaţie şi Ocupare 2021-2027 şi în limita fondurilor disponibile cu această destinaţie.

 

Ministerul Educaţiei stabileşte prin act administrativ tipologia şi necesarul de cursuri de pregătire profesională pentru personalul administrativ pentru fiecare an şcolar/universitar pe care le comunică Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, precum şi alte categorii de cheltuieli care sunt necesare pentru a susţine activitatea didactică, inclusiv kituri de pregătire profesională.

 

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene prin Autoritatea de management pentru Programul Educaţie şi Ocupare organizează apelul de proiecte, stabileşte categoriile de beneficiari eligibili, în conformitate cu prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă, categoriile de cheltuieli eligibile şi modalitatea de decontare a acestora, precum şi alte măsuri necesare decontării acestor categorii de cheltuieli prin ordin al ministrului investiţiilor şi proiectelor europene şi în baza actului administrativ emis în prealabil de ministrul educaţiei.

 

Prima de carieră profesională acordată potrivit prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă reprezintă venit neimpozabil conform prevederilor art. 62 lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

 

Companiei Naţionale „Poşta Română“ - S.A. i se încredinţează cu titlu de exclusivitate prestarea serviciilor de etichetare, colectare şi distribuţie a măsurii de susţinere a activităţii didactice emise pe suport electronic, în condiţiile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă.

 

În conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 58/2023 privind unele măsuri pentru acordarea unei prime de carieră didactică pentru personalul didactic şi didactic auxiliar, precum şi unei prime de carieră profesională pentru personalul nedidactic din învăţământul de stat, suportate din fonduri externe nerambursabile,având în vedere prevederile Ordinului ministrului educaţiei nr. 6.322/2023 privind aprobarea tipologiei şi a necesarului de cursuri de pregătire profesională pentru personalul nedidactic, pentru anul şcolar şi universitar 2023-2024, în temeiul art. 14 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 52/2018 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, cu modificările şi completările ulterioare, în conformitate cu prevederile art. 11 alin. (6) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 96/2012 privind stabilirea unor măsuri de reorganizare în cadrul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea unor acte normative, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 71/2013, cu modificările şi completările ulterioare,ministrul investiţiilor şi proiectelor europene emite ORDINUL nr. 3.956 din 18 octombrie 2023.

 

Data intrării în vigoare: 20-10-2023.

 

Testeaza iLegis 3 zile

 

Potrivit ORDINULUI nr. 3.956 din 18 octombrie 2023, Modalitatea de decontare a cheltuielilor efectuate este următoarea:

 

a)beneficiarii finali prevăzuţi la art. 2 au obligaţia respectării prevederilor legale privind plăţile efectuate cu suportul electronic emis în baza ordonanţei de urgenţă;

b)pentru prima de carieră prevăzută la art. 3 lit. a), cheltuielile vor fi justificate prin prezentarea următoarelor documente:

Tip cheltuială

Documente justificative

Responsabil furnizare documente

Responsabil colectare şi arhivare documente

(i) Cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum şi alte categorii de cheltuieli asimilate acestora

Diploma de absolvire/ participare la curs, în care se menţionează perioada de derulare a cursului

Beneficiar final conform art. 2 lit. a) şi b)

Instituţia de învăţământ (unde beneficiarul final îşi desfăşoară activitatea) va conforma cu originalul copia documentului justificativ şi o va arhiva, fizic sau electronic.

Dovada plăţii la unitatea afiliată

Unitate emitentă

Unitate emitentă

(ii) Cheltuieli pentru echipamente IT

Dovada plăţii la unitatea afiliată

Unitate emitentă

Unitate emitentă

(iii) Cheltuieli privind cărţi de specialitate, precum şi alte categorii de cheltuieli asimilate acestora

Dovada plăţii la unitatea afiliată

Unitate emitentă

Unitate emitentă

(iv) Un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice

Referat semnat de către beneficiarul final, privind corelarea dintre produsul/ serviciul achiziţionat şi „nevoia didactică individuală specifică“, original

Beneficiar final conform art. 2 lit. a) şi b)

Instituţia de învăţământ (unde beneficiarul final îşi desfăşoară activitatea) va păstra originalul documentului justificativ şi îl va arhiva, fizic sau electronic.

Dovada plăţii la unitatea afiliată

Unitate emitentă

Unitate emitentă

 

c)pentru prima de carieră prevăzută la art. 3 lit. b), cheltuielile vor fi justificate prin prezentarea următoarelor documente:

 

Tip cheltuială

Documente justificative

Responsabil furnizare documente

Responsabil colectare şi arhivare documente

(i) Cursuri de pregătire profesională, pentru a asigura desfăşurarea, în condiţii calitative cât mai bune, a activităţilor educaţionale derulate în unităţile de învăţământ de stat

Diploma de absolvire/participare la curs, în care se menţionează perioada de derulare a cursului şi din care să reiasă încadrarea cursului în tipologia şi necesarul de cursuri de pregătire profesională pentru personalul nedidactic, pentru anul şcolar şi universitar 2023-2024, prevăzută în anexa care face parte integrantă din Ordinul ministrului educaţiei nr. 6.322/2023

Beneficiar final conform art. 2 lit. c)

Instituţia de învăţământ (unde beneficiarul final îşi desfăşoară activitatea) va conforma cu originalul copia documentului justificativ şi o va arhiva, fizic sau electronic.

Dovada plăţii la unitatea afiliată

Unitate emitentă

Unitate emitentă

(ii) Alte categorii de cheltuieli necesare desfăşurate în sprijinul activităţii educaţionale

Documente care atestă conformitatea cu actele administrative emise de Ministerul Educaţiei în baza art. 4 alin. (3) din ordonanţa de urgenţă

Beneficiar final conform art. 2 lit. c)

Instituţia de învăţământ (unde beneficiarul final îşi desfăşoară activitatea) va conforma cu originalul copia documentului justificativ şi o va arhiva, fizic sau electronic.

Dovada plăţii la unitatea afiliată

Unitate emitentă

Unitate emitentă

 

d)documentele justificative prevăzute la art. 6 lit. b) pct. (i) şi (iv), respectiv la lit. c), pentru furnizarea cărora este responsabil beneficiarul final, pot fi solicitate de către unitatea de implementare de la nivelul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene în vederea verificării eligibilităţii cheltuielilor efectuate.

e)unitatea de implementare de la nivelul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene va primi de la Ministerul Educaţiei listele centralizate şi asumate cu beneficiarii finali şi le va păstra împreună cu comunicările oficiale dintre aceştia, pentru a asigura pista de audit în vederea confirmării eligibilităţii beneficiarilor finali ai măsurilor de susţinere a activităţii didactice.

 

Reprezentanții Ministerului Educației au participat în cursul zilei de 30 octombrie la o întâlnire de lucru cu reprezentanții Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, ai federațiilor sindicale reprezentative din învățământul preuniversitar și ai operatorului economic care gestionează măsurile de susținere a activității didactice emise sub forma suportului electronic pentru a clarifica o serie de aspecte privitoare la „Prima de carieră didactică” prevăzută de OUG nr. 58/2023.

 

Universul Juridic - LEGIStm

 

Prin urmare, Cele mai frecvente întrebări și răspunsuri ( https://www.edu.ro/sites/default/files/Q_A_prima_cariera_didactica.pdf) sunt disponibile inclusiv pe canalele de comunicare ale Ministerului Educației (facebook) și ale Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

 

Sunt clarificate o serie de aspecte privind:

 

După finalizarea distribuirii cardurilor pentru prima didactică, vor fi transmise informații suplimentare privind cardurile pentru carieră profesională.

 

Ministerul Educației a realizat demersurile legale, conform competenței, pentru acordarea primei de carieră didactică și a primei de carieră profesională, pentru a fi respectate termenele asumate prin OUG nr. 58/2023 în ceea ce privește livrarea și încărcarea cardurilor în luna octombrie 2023. 

 

De asemenea, a răspuns constant tuturor solicitărilor Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, în vederea bunei desfășurări a acestui program de sprijin pentru personalul din învățământ.

 

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a gestionat contractarea serviciilor pentru emiterea tichetelor, iar livrarea acestora a fost realizată de Compania Națională „Poșta Română” S.A.

 

Potrivit Comunicatului ME, conform OUG nr. 58/2023, personalul din învățământ beneficiază de următoarele prime:

 

 

Livrarea, emiterea tichetelor și stabilirea operatorilor economici eligibili privind utilizarea fondurilor din prima de carieră didactică și prima de carieră profesională sunt atribuții care, potrivit OUG nr. 58/2023, implică activitatea unor terțe instituții. 

 

Pentru prima de cariera didactică sunt eligibile cheltuieli precum achiziția de laptopuri, tablete, telefoane inteligente, ceasuri inteligente și orice alte dispozitive care pot fi folosite în procesul educațional, a declarat pentru Edupedu.ro  ministrul investițiilor și proiectelor europene Adrian Câciu.

 

Este prima explicație oficială pentru una dintre cele mai mari neclarități legate de până acum, legată de ce se poate sau nu se poate cumpăra din banii de pe cardurile de primă didactică.

 

La scurt timp, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a dat un comunicat de presă în care sunt precizate  ce cheltuieli sunt eligibile în privința echipamentelor IT.

 

,,Referitor la cheltuielile eligibile în cadrul măsurilor de sprijin educațional, prevăzute de OUG nr. 58/2023 privind unele măsuri pentru acordarea unei prime de carieră didactică pentru personalul didactic și didactic auxiliar, precum și unei prime de carieră profesională pentru personalul administrativ din învățământul de stat, suportate din fonduri externe nerambursabile, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene precizează că a fost emis Ordinul de ministru nr. 3.956/2023, publicat în Monitorul Oficial în data de 20 octombrie 2023.

 

În ceea ce privește cheltuielile cu echipamente IT, se consideră cheltuieli eligibile cheltuielile precum achiziția de laptop-uri, tablete, telefoane inteligente, ceasuri inteligente și orice alte dispozitive care se pot folosi în procesul educațional.

 

Precizăm că în toată această perioadă a existat un dialog permanent între MIPE și reprezentanții instituțiilor educaționale și că împreună depunem toate eforturile astfel încât măsurile guvernamentale, în special cele din fonduri europene nerambursabile, să sprijine angajații din sectorul educațional și creșterea calității actului de educație.”

 

Sursa:

  1. ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 58 din 12 iunie 2023 privind unele măsuri pentru acordarea unei prime de carieră didactică pentru personalul didactic şi didactic auxiliar, precum şi unei prime de carieră profesională pentru personalul administrativ din învăţământul de stat, suportate din fonduri externe nerambursabile
  2. ORDIN nr. 3.956 din 18 octombrie 2023 pentru aprobarea modului de decontare a primelor de carieră, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 58/2023 privind unele măsuri pentru acordarea unei prime de carieră didactică pentru personalul didactic şi didactic auxiliar, precum şi unei prime de carieră profesională pentru personalul nedidactic din învăţământul de stat, suportate din fonduri externe nerambursabile
  3. https://www.edu.ro/comunicat_presa_94_2023_prima_cariera_didactica
  4. https://www.mfe.gov.ro/primele-de-cariera-didactica-cheltuieli-eligibile/
  5. https://www.edupedu.ro/

 

Autor: Ionut NISTOR - consilier juridic

 

Imagine: Alexander Grey pe Unsplash

 

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".

 

Multumim!

 

Facebook - LEGIStm

 

Copyright © 2004-2023. Toate drepturile rezervate LEGIStm.

iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana

CERE OFERTA NOASTRA!
Copyright © 2025. Toate drepturile rezervate LEGIS TM. Web design by Royalty