Distribuitor autorizat software C.T.C.E. Piatra Neamt
Facebook Twitter Google
Informatii telefonice Lu-Vi: 09-17
0720 528 028

Procedura adoptiei a fost simplificata

Inapoi
Home » Blog » Procedura adoptiei a fost simplificata
Procedura adoptiei a fost simplificata - LEGIStm
09/12/2020

Procedura adoptiei a fost simplificata

 

În Monitorul Oficial nr. 1.140 din data de 26 noiembrie 2020 a fost publicată Legea nr. 268/2020 care modifică și completează Legea nr. 273/2004 privind procedura adopţiei, ce se va aplica începând cu data de 26 martie 2021.

 

Noile prevederi simplifică procedura de adopție aducând măsuri foarte benefice pentru cei care doresc să adopte copii. Principalele modificări aduse de noul act normativ fac referire la valabilitatea atestatului de adoptator, scurtarea perioadei în care copiii rămân în sistemul de protecție precum și calculul indemnizației pentru concediul de acomodare. În plus, nu va mai fi nevoie de acordul rudelor de până la gradul 4, iar copiii vor putea fi adoptați și după vârsta de 14 ani.

 

Pentru a veni în  sprijinul celor care doresc să adopte copii, noul act normativ prelungește valabilitatea atestatului de adoptator de la 2 ani la 5 ani. Pentru obținerea atestatului, adoptatorii sau familiile adoptatoare sunt supuși unei evaluări prin care se realizează identificarea abilităților parentale, precum și pregătirea acestora pentru asumarea, în cunoștință de cauză, a rolului de părinte. 

 

Potrivit noului act normativ, procedura de adopție poate fi demarată fără a mai fi necesar acordul rudelor de până la gradul 4, astfel se scurtează și perioada de ședere a copiilor în sistemul de protecție. O altă modificare importantă care reduce considerabil timpul de ședere al unui copil în sistem este responsabilizarea managerului de caz pentru respectarea termenelor. Directorul Direcției de Adopții poate risca amenzi dacă nu verifică semestrial atribuțiile managerului de caz.

 

 

De asemenea, copiii pot fi adoptați până la vârsta de 18 ani dacă există cereri de solicitare de adopție de către persoane sau familii atestate. Pănă la intrarea în vigoare a noii legi, vârsta maximă de adopție era de 14 ani. 

 

Noul act normativ revizuiește și dispozițiile referitoare la procedura de potrivire a copilului cu familia adoptatoare. În sensul Legii nr. 273/2004: Potrivirea este o etapă premergătoare încredințării în vederea adopției prin care se identifică și se selectează persoana/familia atestată ca fiind aptă să adopte, care răspunde nevoilor identificate ale copilului, și se stabilește compatibilitatea dintre copil și adoptator/familia adoptatoare. Noile prevederi extind lista persoanelor care au prioritate la procedura de potrivire. Astfel, au prioritate rudele copilului din cadrul familiei extinse precum și familiile care au adoptat frați sau care se află în procedura de adopție cu un frate al acestuia. 

 

Potrivit Legii nr. 273/2004 părinții biologici puteau interveni în procesul de adopție putând să blocheze introducerea copilului pe lista celor adoptabili. Astfel, părinții naturali reprezentau o piedică în calea adopției. Potrivit noilor prevederi, aceștia nu se mai pot opune adopției copilului.

 

O altă situație reglementată de prezenta lege este aceea că adoptatorul sau familia adoptatoare poate beneficia de un concediu de acomodare cu durata maximă de un an care include și o indemnizație lunară în cuantum de 85% din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani. Potrivit vechilor reglementări, indemnizația se calcula în raport cu indicele social de referință (ISR). De asemenea, actul normativ stabilește limitele minime și maxime privind cuantumul indemnizației. Astfel, valoarea indemnizatiei nu poate fi mai mică decât cea aplicată în prezent, adică 1.700 lei (3,4 ISR) și nu poate depăși valoarea de 8.500 lei.

 

O altă măsură de simplificare a demersurilor face referire la documentele necesare adopției. Astfel, cei care doresc să adopte copii nu vor mai fi nevoiți să legalizeze anumite documente, fiind suficientă certificarea acestora de către direcția de adopții.  Este vorba despre certificatul de naștere al copilului, ale adoptatorului sau ale soțului şi soției din familia adoptatoare ori certificatul de căsătorie al acestora.  

 

Legea nr. 268/2020 elimină prevederea potrivit căreia adoptatorii erau obligați să adopte exclusiv din zona în care domiciliau. Spre exemplu, daca erau din Timișoara se puteau adresa doar Direcției din Timișoara ca să vadă ce copii pot fi adoptați.

 

Autor: Laura TIFIGIU - Jurist

 

Imagine: Guillaume de Germain pe Unsplash

 

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".

Multumim!

 

 

Copyright © 2004-2020. Toate drepturile rezervate LEGIStm.

iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana

CERE OFERTA NOASTRA!
Copyright © 2021. Toate drepturile rezervate LEGIS TM. Web design by Royalty