Distribuitor autorizat software C.T.C.E. Piatra Neamt
Facebook Twitter Google
Informatii telefonice Lu-Vi: 09-17
0720 528 028

Profesionistii in drept vor putea preda

Inapoi
Home » Blog » Profesionistii in drept vor putea preda
Profesionistii in drept vor putea preda - LEGIStm
23/10/2020

Profesioniştii în drept vor putea preda şi în învăţământul preuniversitar, fără a fi în incompatibilitate

 

Avocaţii, notarii publici, consilierii juridici şi executorii judecătoreşti vor putea să susţină ore de educaţie juridică în învăţământul preuniversitar, fără a se mai afla în incompatibilitate, dacă un proiect legislativ depus la Senat va fi aprobat. 

 

În prezent, legislaţia privind aceste profesii prevede că profesioniştii pot preda doar în cadrul învăţământului universitar, fiind incompatibili cu o eventuală funcţie de profesor în ciclul gimnazial sau liceal.

 

Mai exact, proiectul legislativ vrea să modifice legile privind profesiile de avocat, notar public, consilier juridic şi executor judecătoresc pentru a introduce sintagma „activităţi şi funcţii didactice în învăţământ”, care să înlocuiască menţiunea actuală de „învăţământ juridic superior”

 

„Principiile de drept şi noţiunile juridice de bază ar trebui cunoscute de orice cetăţean al României, iar acest deziderat se poate atinge prin introducerea cursurilor de educaţie juridică în programa şcoalară. Astfel, educaţia juridică ar trebui să devină materie în planul de învăţământ liceal sau chiar în ciclul gimnazial, astfel încât orice cetăţean să îşi cunoască drepturile şi obligaţiile. Este adevărat că pentru foarte mulţi profesionişti ai dreptului motivaţia de a preda educaţie juridică la liceu sau în clasele 5-8 va consta în posibilitatea acestora de a îşi aduce aportul în educarea tinerilor şi de a le insufla valorile statului de drept încă de la o vârstă fragedă şi nicidecum una pecuniară”, scriu iniţiatorii proiectului de lege în expunerea de motive.

 

În 2018, a fost aprobat de Senat un proiect legislativ care dorea să facă profesia de avocat compatibilită cu mai multe activităţi, printre care şi activităţi şi funcţii didactice în învăţământul superior, nu doar cel juridic. De atunci, proiectul a rămas în acelaşi stadiu.

 

Important! Aceste modificări nu se pot opera încă, proiectul trebuie să fie adoptat de Parlament. Apoi, legea trebuie promulgată de preşedintele statului şi publicată în Monitorul Oficial pentru ca prevederile să intre în vigoare.

 

Autor: Codruta Caraman

 

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".

Multumim!

 

 

Copyright © 2004-2020. Toate drepturile rezervate LEGIStm.

iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana

CERE OFERTA NOASTRA!
Copyright © 2021. Toate drepturile rezervate LEGIS TM. Web design by Royalty