Distribuitor autorizat software C.T.C.E. Piatra Neamt
Facebook Twitter Instagram Youtube
Informatii telefonice Lu-Vi: 09-17
0720 528 028

Programul ''Scoli sigure si sanatoase''

Inapoi
Home » Blog » Programul ''Scoli sigure si sanatoase''
Programul ''Scoli sigure si sanatoase''--LEGIStm
14/05/2023

Programul national de investitii ''Scoli sigure si sanatoase''

 

În Monitorul Oficial din data de 6 martie 2023 a fost publicată Ordonanța de Urgență nr. 7/2023 pentru aprobarea Programului național de investiții  ''Școli sigure și sănătoase''

 

Prezenta ordonanță a fost adoptată în contextul aplificării cutremurelor de mare amplitudine la nivel mondial, cu importante pagube materiale și de vieți omenești, precum si al activării unor zone din România, cu magnitudini neașteptate ce pot avea consecințe considerabile.

 

Cutremurele recente din Oltenia au determinat o revizuire a ceea ce se știa cu privire la harta hazardului seismic în zonă, ceea ce a determinat necesitatea monitorizării activității seismice în zonă pentru reevaluarea potențialului seismic distructiv al acesteia, precum și luarea unor măsuri pentru punerea în siguranță, de urgență, a infrastructurii afectate.  Expunerea și vulnerabilitatea seismică, în special, tind să se schimbe în timp, din cauza migrației interne, dezvoltării urbane, precum și degradării fondului de clădiri. Drept urmare, riscul nu este constant, iar politicile și programele de gestionare a riscului seismic trebuie să poată anticipa măsuri pentru a aborda o viitoare potențială creștere a nivelului de risc. 

 

Aproximativ 50% dintre elevi și 45% dintre clădirile din sectorul de educație sunt expuse unui nivel de hazard seismic mediu, iar aproximativ 7% dintre elevi și 11% dintre clădiri sunt expuse unui nivel de hazard seismic ridicat. De asemenea, avariile considerabile constatate la unele școli din zona afectată de seismele gorjene recente au indicat, odată mai mult, necesitatea stringentă a unei evaluări temeinice, la scară națională, a riscului seismic al clădirilor din sistemul de învățământ și intervenția urgentă și eficientă pentru punerea în siguranță a celor cu nivel ridicat de risc seismic, pentru evitarea la viitoarele seismice a unor consecințe grave, cu pierderi de vieți omenești și pagube materiale importante. Dreptul la viață, dreptul la învățătură, la ocrotirea sănătății și la un mediu sănătos sunt drepturi fundamentale ale cetățeanului, pe care statul trebuie să le asigure în orice condiții. Dreptul la învățătură presupune existența infrastructurii sigure și funcționale în vederea desfășurării procesului de învățământ.

 

Prin urmare, Guvernul a aprobat programul national de investiții ''Școli sigure și sănătoase'' care se derulează în perioada 2023-2025 și are ca obiectiv general proiectarea şi execuţia lucrărilor de intervenţii la clădirile unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat care prezintă niveluri insuficiente de protecţie la acţiuni seismice.

 

Beneficiarii programului sunt unităţile/subunităţile administrativ-teritoriale reprezentate de autorităţile administraţiei publice locale, inclusiv autorităţile administraţiei publice locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti.

 

Testeaza iLegis 3 zile

 

În cadrul programului se vor realiza lucrări de intervenţii pentru consolidarea seismică, reabilitarea, modernizarea, creşterea performanţei energetice, inclusiv lucrări de demolare parţială, după caz, la clădirile în care îşi desfăşoară activitatea didactică unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, inclusiv de învăţământ special, precum şi la alte componente ale bazei materiale ale acestora, respectiv la clădirile internatelor, cantinelor, spaţiilor pentru procesul de învăţământ, bibliotecilor şi atelierelor şcolare.

 

Potrivit actului normativ, vor fi eficientizate toate etapele pentru demararea acestor proiecte de consolidare, iar termenele de emitere a avizelor necesare au fost scurtate. Astfel, lucrările se vor încheia mai devreme, iar elevii vor beneficia mai rapid de spații de învățământ sigure și stabile.

 

Categoriile de cheltuieli din devizul general, care se pot finanţa de la bugetul de stat prin program, în vederea consolidării şi reabilitării clădirilor, sunt:

 

a) cheltuieli pentru lucrări de consolidare seismică;

b) cheltuieli pentru lucrări de creştere a eficienţei energetice;

c) cheltuieli pentru lucrări conexe pentru respectarea altor cerinţe fundamentale privind calitatea în construcţii: securitate la incendiu, igienă, sănătate şi mediu înconjurător, siguranţă şi accesibilitate în exploatare, protecţie împotriva zgomotului, utilizare sustenabilă a resurselor naturale, după caz;

d) cheltuieli pentru demolarea construcţiei existente şi pentru realizarea unei construcţii noi;

e) cheltuieli pentru elaborarea sau actualizarea documentaţiilor tehnico-economice - actualizarea expertizei tehnice, a studiului geotehnic, studiului topografic, la solicitarea beneficiarului, proiectul tehnic şi detaliile de execuţie, efectuarea auditului energetic, precum şi elaborarea certificatului de performanţă energetică înainte şi după intervenţie, asistenţa tehnică, obţinere de avize, acorduri, autorizaţii şi alte categorii de cheltuieli.

 

Finanțarea programului se asigură din transferuri de la bugetul de stat către bugetele locale, sume din venituri poprii ale bugetelor locale arobate cu aceasta destinatie și din alte surse legal constituite.

 

În vederea derulării programului, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei pune la dispoziţia beneficiarilor platforma digitală "investitii.mdlpa.ro", al cărei mod de organizare şi funcţionare se stabileşte prin normele metodologice.

 

Reamintim, ca anul trecut, a fost oficializata Legea nr. 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor, cu modificările ulterioare, prin care s-a instituit programul național multianual de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, având ca obiectiv realizarea de lucrări în vederea creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice a fondului construit național. În cadrul programului sunt avute în vedere clădirile multietajate cu destinația principală de locuință, precum și clădirile de interes și utilitate publică - clădiri care cuprind spații în care se desfășoară activități în domenii de interes public general și/sau comunitar și social și care implică prezența publicului temporar sau permanent în aria totală expusă.

 

Autor: Laura TIFIGIU - Jurist

 

Imagine: Sangga Rima Roman Selia pe Unsplash

 

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".

 

Multumim!

 

Facebook - LEGIStm

 

Copyright © 2004-2023. Toate drepturile rezervate LEGIStm.

iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana

CERE OFERTA NOASTRA!
Copyright © 2024. Toate drepturile rezervate LEGIS TM. Web design by Royalty