În data de 24 Iulie 2020 în Monitorul Oficial a fost publicata Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.118/2020 privind aprobarea programului de susținere a întreprinderilor mici si mijloci "IMM Leasing de Echipamente şi Utilaje". Programul are ca obiectiv stimularea accesării finanțelor de tip leasing financiar în vederea achiziționării de bunuri mobile noi sau second-hand necesare realizării activităților IMM-urilor precum și a întreprinderilor afiliate. Programul va fi pus in aplicare in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
Leasing-ul în sensul programului "IMM Leasing de Echipamente şi Utilaje" reprezintă un instrument financiar pe termen mediu sau lung utilizat pentru închirierea sau achiziționarea de bunuri mobile noi noi sau second-hand, care este în general recomandat companiilor nou lansate (start-ups), IMM-urilor care nu au garanții reale consistente sau care au un grad de îndatorare ridicat. Finanțările de tip leasing pot fi: leasing financiar sau leasing operațional. Operațiunea de leasing financiar care face obiectul prezentei ordonanțe de urgeță, constă în aceea că IMM-urile care nu sunt eligibile pentru contractarea unui credit bancar pot apela la un capital important care să le dea posibilitatea dezvoltării incă din stadiul incipient al afacerii astfel încât să se poată dezvolta mai rapid si cu costuri mai reduse.
Bunurile mobile sunt definite în cadrul programului, astfel: echipamente IT și tehnologia informației, utilaje și echipamente tehnologice, autovehicule pentru transport marfuri, bunuri, și persoane, în scop comercial, care fac obiectul finanțării de tip leasing financiar garantate în cadrul programului.
Prin programul "IMM Leasing de Echipamente şi Utilaje" vor fi acordate facilităţi de garantare de către stat sub forma punerii la dispoziţia instituţiilor financiare nebancare înscrise în Registrul Special la BNR a unor plafoane anuale de garantare pentru finanţările de tip leasing financiar pentru achiziţionarea de bunuri noi sau uzate, necesare în derularea activităţii IMM-urilor, precum şi a întreprinderilor afiliate care au un număr egal sau mai mare de 250 de angajaţi, in calitate de beneficiari. Astfel, garanțiile vor fi acordate de catre Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) în favoarea fiecărui beneficiar participant în program, care vor fi garantate de catre stat, prin Ministerul Finantelor Publice. Astfel, pentru achizitia de echipamente IT şi tehnologia informaţiei se vor acorda garantii in procent de maximum 80% din valoarea finanțării, iar pentru achiziţia de utilaje şi echipamente tehnologice, vehicule pentru transport mărfuri şi persoane utilizate în scop comercial în cadrul unei operaţiuni de leasing financiar se vor acorda garantii in procent de maximum 60% din valoarea finanțării. Nu se percep dobânzi, comisioane și alte cheltuieli aferente finanțării garantate. Potrivit programului, valoarea maximă cumulată a finanțărilor garantate de stat care poate fi acordata unui beneficiar în cadrul acestei facilități este de 5.000.000 lei.
Durata maximă a perioadei de leasing este de 72 de luni, cu posibilitatea acordării de perioade de grație cu durata cuprinsă între 3 și 12 luni, iar perioada și modalitatea de rambursare a finanțărilor sunt stabilite de finanțator, conform normelor interne ale acestuia. Avansul achitat de beneficiar este de 0%, și, în funcție de solicitarea acestuia, poate ajunge până la maximum 20% din valoarea de achiziție a bunului finanțat, exclusiv TVA.
În cadrul programului sunt eligibile atât întreprinderile mici și mijlocii precum și întreprinderile afiliate, din toate sectoarele de activitate, cu excepția urmatoarelor domenii: intermedieri financiare și asigurări, tranzacții imobiliare, activități de jocuri de noroc și pariuri, producție sau comercializare de armament, muniții, explozibili, tutun, alcool cu excepția vinului și berii, substanțe aflate sub control național, plante, substanțe și preparate stupefiante și psihotrope, activități de închiriere și leasing, activități de investigare și protecție.
Pentru acordarea de garantii beneficiarul trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:
Text: LEGIStm
Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".
Multumim!
Copyright © 2004-2020. Toate drepturile rezervate LEGIStm.
iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana