Distribuitor autorizat software C.T.C.E. Piatra Neamt
Facebook Twitter Google
Informatii telefonice Lu-Vi: 09-17
0720 528 028

Programul ”Noua casa”

Inapoi
Home » Blog » Programul ”Noua casa”
programul casa noua - LEGIStm
29/03/2021

Programul ”Noua casa”

 

În Monitorul Oficial nr. 285 din data de 22 martie 2021 a fost publicată Hotărârea numărul 342/2021 pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 717/2009, privind aprobarea normelor de implementare a programului "Noua casă". Una dintre cele mai importante modificări vizează polița de asigurare a locuinței împotriva tuturor riscurilor. 

 

Programul „Noua Casă” este un program guvernamental destinat persoanelor fizice, care facilitează achiziţia unui imobil cu destinaţia de locuinţă, prin intermediul contractării de credite garantate de stat.

 

Programul "Noua casă" este de fapt fostul program ”Prima casa” care pe lângă noile facilități îşi păstrează principalele avantaje majore, față de orice alt credit ipotecar: avansul cel mai mic, dobânda imbatabila, garanția de stat.

 

Potrivit noului act normativ beneficiarii programului "Noua casă": se obligă să asigure locuința achiziționată din finanțarea garantată împotriva tuturor riscurilor potrivit normelor interne proprii ale finanțatorilor, pe toată durata finanțării garantate, la o valoare acceptată de o societate de asigurare, dar nu mai puțin decât valoarea de piață comunicată de finanțatori prin solicitarea de garantare. Prevederea se aplică tuturor creditelor garantate în cadrul Programului, pentru poliţele de asigurare încheiate după data intrării în vigoare a Hotărârii de Guvern pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr.717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului “Noua Casă”. Potrivit vechiului program beneficiarii erau obligați să asigure locuința cumpărată din finanțare garantată de stat, dar nu era stabilită o perioadă clară ce trebuia acoperită prin polița de asigurare. Conform Hotărârii Guvernului 342/2021, beneficiarii noului program sunt obligați să asigure locuința pe toată perioada desfășurării contractului de credit. 

 

În caz de nerespectare de către beneficiar a obligației de asigurare a locuinței în condițiile sus-menționate, finanțatorul are dreptul, fără a fi obligat, să procedeze la asigurarea locuinței pe cheltuiala proprie și să recupereze cheltuielile respective de la beneficiar.

 

HG 342/2021 prevede că plafonul garanţiilor care pot fi emise de stat în favoarea instituțiilor de credit care acordă credite persoanelor fizice pentru achiziția unei locuințe în cadrul programului Noua Casă este de 1,5 miliarde de lei.

 

Înscrierile în Programul "Noua casă" se pot face începând cu data de 26 martie. Așadar, începând cu această dată, băncile pot primi dosarele celor care vor să-și cumpere locuințe prin noul program.

 

Persoanele care doresc să obțină un credit prin programul "Noua casă" trebuie să se încadreze în una din cele două situații:

 

 

Programul nu are limită de vârstă şi poate fi accesat fie singur, fie împreună cu partenerul de viață, dacă îndeplinesc amândoi criteriile de eligibilitate ale Programului.

 

 

Programul Noua Casă diferențiază locuințele în funcție de preț în contextul cerințelor legate de categoria locuinței, avansul minim obligatoriu şi procentul maxim de garantare astfel:

 

 

Programul permite şi achiziționarea unei proprietăți cu o valoare ce depăşeşte 140.000 euro cu condiția achitării diferenței din surse proprii.

 

Autor: Laura TIFIGIU - Jurist

 

Imagine: Soroush Karimi pe Unsplash

 

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".

Multumim!

 

 

Copyright © 2004-2021. Toate drepturile rezervate LEGIStm.

iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana

CERE OFERTA NOASTRA!
Copyright © 2022. Toate drepturile rezervate LEGIS TM. Web design by Royalty