Distribuitor autorizat software C.T.C.E. Piatra Neamt
Facebook Twitter Instagram Youtube
Informatii telefonice Lu-Vi: 09-17
0720 528 028

Programul Start-Up Nation Romania

Inapoi
Home » Blog » Programul Start-Up Nation Romania
Programul Start-up Nation--LEGIStm
31/08/2022

Programul Start-up Nation

 

În Monitorul Oficial din data de 28 iunie 2022 a fost publicat Ordinul nr. 1111/2022 privind aprobarea Procedurii de implementare a Programului pentru stimularea înființării întreprinderilor mici și mijlocii "Start-up Nation - ROMANIA".

 

Ministerul Antreprenoriatului și Turism a aprobat procedura de implementare a Programului pentru stimularea înființării întreprinderilor mici și mijlocii „Start-up Nation - ROMANIA“.

 

Prin prezenta procedură se instituie o schemă de ajutor de minimis iar obiectivul principal îl constituie stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii și îmbunătățirea performanțelor economice ale acestora, realizarea unei creșteri economice inteligente, sustenabile și incluzive, bazate pe digitalizare, dezvoltare durabilă, inovare și pregătire antreprenorială și crearea de noi locuri de muncă. Schema este valabilă până la 31 decembrie 2027, iar plățile în cadrul schemei de minimis vor fi efectuate până la 31 decembrie 2028.

 

Programul Start-Up Nation se adresează microîntreprinderilor, intreprinderilor mici și mijlocii înfiintate după data de 01.01.2020 și care îndeplinesc cumulativ, la data completării formularului de înscriere și pe toată perioada de valabilitate a acordului de finanțare, următoarele criterii de eligibilitate:

 

 

 

Persoanele care au calitatea de asociați/acționari sau administratori în mai multe societăți nu pot aplica în cadrul prezentului Program decât cu o singură societate;

 

Așadar prin intermediul programului Start-up Nation România, antreprenorii pot beneficia de granturi pentru firmele nou înființate, în condițiile prevăzute în procedura de implementare. Cererile vor fi finanțate în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute, în următoarele condiții:

 

Pentru aplicanții care își asumă crearea și menținerea unui singur loc de muncă prin intermediul programului: Alocație Financiară Nerambursabilă (AFN) – maximum 100.000 lei/beneficiar, sumă care poate reprezenta maximum 95% din valoarea cheltuielilor eligibile (inclusiv TVA pentru societățile neplătitoare) aferente proiectului;

 

Testeaza iLegis 3 zile

 

Pentru aplicanții care își asumă crearea și menținerea a două locuri de muncă prin intermediul programului: Alocație Financiară Nerambursabilă (AFN) – maximum 200.000 lei/beneficiar, sumă care poate reprezenta maximum 95% din valoarea cheltuielilor eligibile (inclusiv TVA pentru societățile neplătitoare) aferente proiectului.

 

Solicitanții trebuie să știe că banii de la stat nu se acordă în avans. Dupa acceptarea în program, societățile fac cheltuielile eligibile din fonduri proprii și ulterior cer decontarea lor.

 

Nu beneficiază de prevederile Programului societățile cu activitate de:

 

 

În perioada 2022-2027, se estimează acordarea un ajutor în valoare totală de 11.000.000.000 lei. Pentru anul curent, bugetul alocat schemei de minimis, aprobat prin Legea nr. 317/2021, este de 520.031.000 lei, din care 500.000.000 lei pentru Pilonul I Start-up Nation România și 20.031.000 lei pentru Pilonul II Start-up Nation Diaspora.

 

Autor: Laura TIFIGIU - Jurist

 

Imagine: Slidebean pe Unsplash

 

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".

 

Multumim!

 

Facebook - LEGIStm

 

Copyright © 2004-2022. Toate drepturile rezervate LEGIStm.

iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana

CERE OFERTA NOASTRA!
Copyright © 2024. Toate drepturile rezervate LEGIS TM. Web design by Royalty