Distribuitor autorizat software C.T.C.E. Piatra Neamt
Facebook Twitter Instagram Youtube
Informatii telefonice Lu-Vi: 09-17
0720 528 028

Programul StudentInvest si FamilyStart

Inapoi
Home » Blog » Programul StudentInvest si FamilyStart
Programul StudentInvest si FamilyStart -- LEGIStm
29/05/2022

Programul StudentInvest si FamilyStart

 

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse (MFTES) a pus in dezbatere un proiect de OUG privind aprobarea programelor guvernamentale „StudentInvest” și „FamilyStart”, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative

 

Programele „StudentInvest” și „FamilyStart” sunt două programe de susținere națională a tinerilor și familiilor care vor cuprinde credite garantate de stat pentru studii, nunţi şi botezuri, dar şi pentru achiziţia de maşini.

 

Programul guvernamental „StudentInvest”


Programul guvernamental „StudentInvest” are ca obiect facilitarea accesului la finanţare pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 si 31 de ani, care sunt cuprinşi în sistemul de învăţământ superior autorizat de către Ministerul Educației. Tinerii vor putea accesa un credit în valoare de 50.000 lei  prin care să-şi cumpere cărţi, calculatoare, să-şi achite taxe de studii sau să-şi plătească o chirie pe perioada studiilor. 

 

Creditul va putea fi acordat într-o tranșă sau mai multe, în funcţie de documentele justificative prezentate la decontare și se acordă pentru o perioadă de maximum 10 ani. Pentru acordarea creditului, beneficiarul care nu este angajat, va trebui sa aibă cel puţin un codebitor.

 

Dobânda aferentă programului va fi IRCC trimestrial plus o marjă de 5.5%, comisionul de analiză al băncii fiind de 0.2% la acordare iar comisionul de gestiune a garanţiei de 0.4% anual.

 

Expertul în Educaţie Marian Staş este de părere că proiectul sprijină studenţii şi îi responsabilizează. El arată că este un lucru probat faptul că studenţii din România au nevoie de resurse pentru a putea să finalizeze studiile universitare. „Proiectul va încuraja tinerii să se angajeze şi să achite creditul în 10-15 ani, într-un orizont care să nu preseze studentul, scopul fiind să-l sprijine, nu să-l blocheze”

 

Programul guvernamental „FamilyStart”

 

Programul guvernamental „FamilyStart” are ca obiect facilitarea accesului la finanţare pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 ani si 45 de ani, care își întemeiază o familie și care au venituri de până la maximum 7500 de lei net per familie, luându-se în calcul veniturile ambilor soţi sau parteneri de viaţă. Programul presupune garantarea unui credit în valoare de maxim 75.000 lei si va putea fi acordat o singura dată.

 

Dobânda aferentă programului va fi IRCC trimestrial plus o marjă de 5.5%, comisionul de analiză al băncii fiind de 0.2% la acordare, iar comisionul de gestiune a garanţiei de 0.4% anual;

 

Creditul se va acorda pentru o perioadă de maximum 10 ani, inclusiv perioada de grație si va putea avea una sau mai multe transe în funcţie de documentele justificative prezentate la decontare.

 

Testeaza iLegis 3 zile

 

Beneficiarii vor putea solicita creditul pentru urmatoarele motive:

 

Ministrul Familiei a precizat că diferenţa dintre aceste credite şi un credit obişnuit de consum, care poate fi contractat acum de la o bancă privată, este în primul rând garanţia statului. „Nu se cere dovada unor venituri, nu se pune gaj pe o anumită proprietate, deci sunt favorabile tinerilor şi sunt asemenea celor pe care noi le cunoaştem, dar din păcate, doar din literatura de specialitate sau din filme“, a spus Firea.

 

Programele ''StudentInvest'' și ''FamilyStart'' fac parte din pachetul ''Sprijin pentru Romania'' care cuprinde o serie de măsuri economice de ajutor. Printre acestea se înumara Programul de sprijin pentru transportatori şi distribuitori; acordarea unor granturi de până la 400.000 de euro/companie pentru capital de lucru IMM-urilor al căror lanţ de aprovizionare a fost afectat de conflictul din Ucraina; sprijin pentru procesarea producţiei agricole; susţinerea nivelului de trai pentru românii cu venituri mici; susţinerea elevilor care provin din familii cu venituri mici; susţinerea salariaţilor cu venituri reduse. 

 

202220525-OUG-programe-guvernamentale.pdf (gov.ro)

 

Autor: Laura TIFIGIU - Jurist

 

Imagine: Ryan Hoffman pe Unsplash

 

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".

 

Multumim!

 

Facebook - LEGIStm

 

Copyright © 2004-2022. Toate drepturile rezervate LEGIStm.

 

iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana

CERE OFERTA NOASTRA!
Copyright © 2024. Toate drepturile rezervate LEGIS TM. Web design by Royalty