Distribuitor autorizat software C.T.C.E. Piatra Neamt
Facebook Twitter Google
Informatii telefonice Lu-Vi: 09-17
0720 528 028

Proiect de lege privind simplificarea legii societatilor

Inapoi
Home » Blog » Proiect de lege privind simplificarea legii societatilor
Proiect de lege privind simplificarea legii societatilor
15/10/2020

Proiect de lege privind simplificarea legii societatilor

 

De curând, Senatul a adoptat un proiect de lege care are ca obiect modificarea Legii nr. 31/1990 privind societățile comerciale, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Noul proiect normativ simplifică încă o dată legea societăților, după ce acest lucru fusese deja făcut prin Legea 102/2020.

 

Proiectul de lege prevede că obligația capitalului social minim va dispărea pentru societățile cu răspundere limitată, iar transmiterea părților sociale către persoane din afara societății se va face mult mai ușor. 

 

Proiecul legislativ, care urmează să intre în dezabaterile Camerei Deputaților, prevede că SRL-urile nu vor mai fi obligate să aibă un capital social minim la înființare. În prezent valoarea minimă a capitalului este în valoare de 200 de lei, care o dată cu modificarea Legii 31/1990 va dispărea.

 

În expunerea de motive a proiectului de lege se arată: Capitalul social nu reprezintă nimic altceva decât un alt element în bilanțul societății (respectiv o datorie a societății față de asociați, care în cazul lichidării, după satisfacerea tuturor celorlalte datorii, ar reveni înapoi asociaților). În acest sens, impunerea unui prag minim și a prezentării foii de vărsământ instituie birocrație suplimentară în vederea înregistrării unei firme, fără vreo consecință practică, ținând cont de faptul că banii pot fi cheltuiți apoi în demersurile afacerii” 

 

Testeaza iLegis

 

Odată cu această măsură dispare și răspunderea penală a dministratorului sau a directorului general în ceea ce privește operațiunile SRL-ului începute înainte de vărsarea integrală a capitalului social.

 

Proiectul normativ inlatura o noua obligatie a SRL-urilor, respectiv la data constituirii nu vor mai fi obligate să verse integral capitalul social subscris, obligația rămânând în continuare doar pentru societățile în nume colectiv și pentru cele în comandită simplă.

 

Capitalul subscris este aportul în bani și în natură pe care asociații sau acționarii s-au angajat să-l pună la dispoziția societății comerciale în calitatea lor de proprietari.

 

Potrivit reglementărilor in vigoare, un SRL este legal constituit numai din momentul în care întregul capital social a fost subscris și fiecare asociat (sau acționar) a depus sub formă banească sau în natură cota de aport stabilit prin contractul de societate și statutul societății.

 

O altă modificare face referire la faptul că transmiterea părților sociale către persoane din afara societății se va face mult mai ușor. În primul rând, aceste cesiuni vor fi supuse unor reguli interne stabilite prin act constitutiv. În al doilea rand, se dorește ca transferul acestora sa dureze mai puțin, sau să se realizeze în aceeași zi, așa cum se procedează în restul țărilor din Europa. Conform normelor legale în vigoare, transferul părților sociale se realizează în cel puțin 30 de zile, uneori ajungand chiar și la 6-12 luni sau mai mult.

 

Pentru abonații și cititorii LEGIStm, prezentăm în format PDF:

  1. Legea nr. 31/1990 privind societățile comerciale
  2. Legea 102/2020

 

Autor: Laura TIFIGIU - Jurist

 

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".

Multumim!

 

 

Copyright © 2004-2020. Toate drepturile rezervate LEGIStm.

iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana

CERE OFERTA NOASTRA!
Copyright © 2021. Toate drepturile rezervate LEGIS TM. Web design by Royalty