În data de 19 septembrie 2022 Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice a propus spre adoptare proiectul Legii laptelui și a produselor lactate.
Prin prezentul proiect se reglementează sectorul laptelui și a produselor lactate, a preparatelor pe bază de lapte și a celor care au ca materie primă produse obținute din lapte cu adaos de alte grăsimi și/sau proteine altele decât cele lactate cu privire la denumirea produselor, prezentarea, etichetarea şi comercializarea acestora și creeaza cadrul juridic în ceea ce privește prezentarea produselor și comercializarea acestora.
Măsurile propuse în proiectul de lege au fost luate în urma acțiunilor de control efectuate de instituțiile competente pentru verificarea modului de respecatre a prevederilor legale referitoare la comercializarea, conformitatea și modul de etichetare a laptelui de consum și a produselor lactate, în care s-a constatat că produsele prezentau parametrii fizico-chimici neconformi, conținutul de grăsime, de proteină sau de umiditate fiind diferit de cel impus de actele normative sau declarat de producători prin etichetare.
Viitoarea Lege a laptelui și a produselor lactate va reglementa informațiile obligatorii care trebuie inscripționate pe eticheta laptelui de consum și a produselor lactate precum și cerințele privind informarea explicită a cumpărătorului referitoare la conținutul acestor produse în conformitate cu Regulamentul UE nr.1169/2011. De asemenea, operatorii economici vor avea obligația respectării principiilor si cerinţelor generale ale informaţiilor referitoare la produsele alimentare precum şi prezentarea informaţiilor obligatorii referitoare la produsele alimentare.
Comercianții trebuie să mai știe că produsele pe bază de lapte cu adaos de alte grăsimi și/sau proteine altele decât cele lactate trebuie să fie vândute într-un spaţiu de prezentare și vânzare, bine delimitat, pe rafturi separate, faţă de laptele și produsele lactate autentice, cu informarea explicită către cumpărător a conţinutului acestor produse. Aceleași reguli se vor aplica şi în cazul meniurilor și rețetelor mâncărurilor, produselor de patiserie, de pizzerie, de fast-food şi de cofetărie, a produselor culinare din alimentaţia publică, la prepararea cărora s-au utilizat produse pe bază de lapte cu adaos de grăsimi și/sau proteine altele decât cele lactate. Unitățile de alimentație publică vor menționa in meniuri toate produsele lactate fabricate cu grăsimi și/sau proteine, altele decât cele lactate folosite ca atare sau în combinații sau ca ingrediente în produsele de bază folosite în rețete.
Proiectul de lege mai prevede că produsele care sunt preparate din altceva decât lapte de origine animală, nu vor mai putea avea denumiri precum lapte sau produse lactate vegetale. În cazul în care produsul finit conţine amestecuri de lapte şi produse lactate cu produse pe bază de lapte cu adaos de grăsimi și/ sau proteine altele decât cele lactate, se va menţiona pe etichetă procentul acestora.
În plus, operatorii economici nu vor avea voie sa inscripționeze pe eticheta laptelui și a produselor lactate sintagma „Produs Românesc” dacă nu sunt respectate prevederile art. 2 din Legea nr.168/2017 privind instituirea zilei de 10 octombrie – Ziua națională a produselor agroalimentare românești.
Operatorii care nu vor respecta măsurile reglementate de lege vor risca amenzi cuprinse între 20.000 lei și 50.000 lei, precum și cu sancționarea contravențională complementară de oprire temporară de la comercializare a produselor până la remedierea deficiențelor.
Legea laptelui și a produselor lactate se va aplica și operatorilor economici înregistrați la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și care comercializează produse lactate prin rețelele comerciale. Prevederile legii nu se va aplica producătorilor agricoli, persoane fizice ce obțin produse agricole în propria fermă/gospodărie, care depășesc necesarul de consum propriu și sunt destinate vânzării pe piață.
Autor: Laura TIFIGIU - Jurist
Imagine: engin akyurt pe Unsplash
Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".
Multumim!
Copyright © 2004-2022. Toate drepturile rezervate LEGIStm.
iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana