Distribuitor autorizat software C.T.C.E. Piatra Neamt
Facebook Twitter Google
Informatii telefonice Lu-Vi: 09-17
0720 528 028

Proprietarii obligati sa asigure intretinerea terenurilor

Inapoi
Home » Blog » Proprietarii obligati sa asigure intretinerea terenurilor
Proprietarii obligati sa asigure intretinerea si curatenia terenurilor - LEGIStm
01/12/2020

Proprietarii obligați să asigure întreținerea și curățenia terenurilor 

 

În data de 28.11.2020 a intrat în vigoare Legea nr. 273/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 21/2002 privind gospodărirea localităților urbane și rurale. 

 

Noua lege aduce îmbunătățiri Ordonanței Guvernului nr. 21/2002, în vederea rezolvării unor probleme cu care comunitățile locale și cele urbane s-au confruntat în toată perioada de la intrarea ei în vigoare. 

 

Terenurile abandonate și lăsate nesupravegheate, pe care se adună adesea gunoaie sau apar construcții provizorii, au devenit o adevarată problemă în marile orașe. Deși modul defectuos de întreținere a acestora punea în pericol sănătatea publică, autoritățile locale nu aveau un mijloc de intervenție. Însă, potrivit noului act normativ, administrația publică sau o altă instituție va avea competența legală de a interveni pe proprietatea privată. Astfel, acestea vor putea să efectueze acțiuni de curățare, igienizare și salubrizare în numele și pe cheltuiala proprietarilor. Mai exact, dacă proprietarii nu se conformează obligațiilor prevăzute de noua lege și nu vor respecta termenul stabilit de primar, reprezentanții autorităților locale vor putea intra pe terenurile acestora pentru a face curățenie, pentru a dezăpezi sau pentru a defrișa plante. 

 

Testeaza iLegis

 

Până în prezent, anumite obligații vizau doar instituțiile statului sau persoanele juridice. Însă, odată cu intrarea în vigoare a prezentei legi, obligațiile vor trebui să fie respectate și de către persoanele fizice.

 

Potrivit noii legii, instituțiile publice si persoanele fizice şi juridice, au următoarele obligaţii:

 

 

În ceea ce privește blocurile, asociațiile de proprietari vor prelua unele dintre obligațiile ce revin proprietarilor și vor răspunde pentru realizarea acestora în fața autorităților locale.

 

În cazul nerespectării, de către proprietar, a obligațiilor prevăzute de prezenta lege, într-un termen de 30 de zile de când a fost notificat în acest sens, primarul poate aproba executarea de către autoritatea administrației publice a acțiunilor de curățare și igienizare. Dacă proprietarul nu va permite accesul autorităților locale în imobilul ce trebuie curățat, primarul va putea solicita autorizarea instanţei judecătoreşti competente, prin ordonanţă preşedinţială, dată cu citarea părţilor.

 

Lucrările se efectuează în numele şi pe cheltuiala proprietarilor notificaţi, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinaţie în bugetul local, cu condiţia constituirii dreptului de creanţă şi a recuperării cheltuielilor de la proprietarii notificaţi în condiţiile legii.

 

Autor: Laura TIFIGIU - Jurist

 

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".

Multumim!

 

 

Copyright © 2004-2020. Toate drepturile rezervate LEGIStm.

iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana

CERE OFERTA NOASTRA!
Copyright © 2021. Toate drepturile rezervate LEGIS TM. Web design by Royalty