Distribuitor autorizat software C.T.C.E. Piatra Neamt
Facebook Twitter Google
Informatii telefonice Lu-Vi: 09-17
0720 528 028

Proprietatea publica a statului

Inapoi
Home » Blog » Proprietatea publica a statului
Proprietatea publica a statului si a unitatilor administrativ teritoriale
05/12/2019

Proprietatea publică a statului şi a unităţilor administrativ-teritoriale

 

În Monitorul Oficial nr. 555 din 5 iulie 2019 a fost publicat Codul administrativ (Ordonanţa de urgenţă nr. 57 din 3 iulie 2019 privind Codul administrativ), act emis de Guvern în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată. Codul administrativ a intrat în vigoare la 5 iulie 2019.

 

Ulterior, Codul administrativ a fost modificat și completat de către Ordonanţa de urgenţă nr. 63 din 12 septembrie 2019.
 

Obiectul de reglementare al Codului administrativ

 

Ordonanţa de urgenţă nr. 57 din 3 iulie 2019 reglementează cadrul general pentru organizarea şi funcţionarea autorităţilor şi instituţiilor administraţiei publice, statutul personalului din cadrul acestora, răspunderea administrativă, serviciile publice, precum şi unele reguli specifice privind proprietatea publică şi privată a statului şi a unităţilor administrativ-teritoriale.

 

Codul administrativ se completează cu Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, precum şi cu alte reglementări de drept comun aplicabile în materie.

 

Autorităţile administraţiei publice centrale

 

Potrivit Codului administrativ, autorităţile administraţiei publice centrale sunt: Guvernul, ministerele, alte organe centrale de specialitate subordonate Guvernului sau ministerelor, autorităţile administrative autonome.

 

Autorităţile administraţiei publice locale

 

Autorităţile administraţiei publice locale sunt: consiliile locale, primarii şi consiliile judeţene.

 

Testeaza iLegis

 

Domeniul de aplicare al Codului administrativ

 

Prezentul cod se aplică în activitatea autorităţilor şi instituţiilor administraţiei publice, în raporturile dintre autorităţile şi instituţiile administraţiei publice, precum şi în raporturile acestora cu alte subiecte de drept public sau privat.

 

Administrarea domeniului public şi privat al unităţilor administrativ-teritoriale

 

Consiliile locale şi consiliile judeţene hotărăsc, în condiţiile prevăzute în partea a V-a a Codului administrativ, ca bunurile ce aparţin domeniului public sau privat, local sau judeţean, după caz, să fie:

 

a) date în administrarea instituţiilor publice şi regiilor autonome din subordinea unităţii administrativ-teritoriale care le are în proprietate;

b) concesionate;

c) închiriate;

d) date în folosinţă gratuită instituţiilor de utilitate publică;

e) valorificate prin alte modalităţi prevăzute de lege.
 

În continuare prezentăm cadrul legal privind exercitarea dreptului de proprietate publică a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale, urmând ca în articolul următor să prezentăm exercitarea dreptului de proprietate privată a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale.

 

Dispozitiile articolelor 284-353 in ceea ce priveste exercitarea dreptului de proprietate publică a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale le puteti accesa de aici.


Articol asemănător: Baza materială a învăţământului preuniversitar de stat

 

Text: Ion NISTOR - consilier juridic (detalii facebook, partener LegisTM)

 

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".

Multumim!

 

 

Copyright © 2004-2019. Toate drepturile rezervate LEGIS TM.

iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana

CERE OFERTA NOASTRA!
Copyright © 2021. Toate drepturile rezervate LEGIS TM. Web design by Royalty