Distribuitor autorizat software C.T.C.E. Piatra Neamt
Facebook Twitter Instagram Youtube
Informatii telefonice Lu-Vi: 09-17
0720 528 028

Reducerea acizilor grasi trans

Inapoi
Home » Blog » Reducerea acizilor grasi trans
acizi-grasi-trans-LEGIStm
11/03/2021

Operatorii economici obligati sa reduca cantitatea de acizi grasi trans

 

În Monitorul Oficial nr. 758 din 19 august 2020 a fost publicată Legea nr. 182/2020 pentru stabilirea conținutului de acizi grași trans în produsele alimentare destinate consumului uman.

 

Legea se aplică începând cu 1 aprilie 2021 și reglementează conţinutul de acizi graşi trans în produsele alimentare destinate consumului uman, pentru a asigura un înalt nivel de protecţie alimentară a consumatorilor. Așadar, producătorii și comercianții din sectorul alimentar vor avea obligația să pună pe piață doar produse alimentare cu un conținut ridicat de acizi grași trans de maximum 2 g/100 g de grăsime din conţinut (aceeași regulă se va aplica și în cazul produseleor provenite din alte state membre ale Uniunii Europene sau din țări terțe). Sunt exceptate produsele alimentare care conțin în mod natural acizi grași în grăsimile animale.

 

Conform actului normativ prin acizii grași trans se înțelege acizii graşi cu cel puţin o legătură dublă neconjugată carbon-carbon, în configuraţie trans.

 

Grăsimile de tip trans au ca principală sursă de proveniență uleiurile parțial hidrogenate folosite în industria alimentară. Hidrogenarea parțială a uleiurilor vegetale nu doar că generează agizi grași trans dar degradează și acizii grași omega-3 care se găsesc în mod natural în acestea, acizi pentru care există dovezi sigure că sunt benefici pentru sănătatea cardiovasculara umană. Datorită uleiurilor hidrogenate produsele alimentare au o durată de valabilitatae mai mare. Dezavantajul este că aceste grăsimi cresc riscul de boli cardio-vasculare, diabet zaharat și cancer.

 

 

Mai multe studii au concluzionat că există alimente cu un conținut foare mare AGT pe piața alimentară European printre care margarina, popcornul pentru microunde, biscuiții, cerealele preambalate, sosurile precum și produsele preparate termic prin prăjire. În prezent, pe piața europeană există produse care conțin chiar și în proporție de 40-50% acizi grași trans. Acestea sunt prezente în special pe piața sud și sud-est europeană.

 

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) susține ca îndepărtarea uleiurilor vegetale parțial hidrogenate din alimentație conduc la beneficii substanțiale asupra stării de sănătate.

 

Conform Legii 182/2002 Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și Ministerul vor efectua periodic controale oficiale pe intreg lanțul alimentar, de la producători până la comercianți. Operatorii economici care nu respectă limita legală prevazută de lege vor fi amendați cu sume cuprinse între 10.000 lei și 30.000 lei, iar produsele alimentare vor fi retrase din circuitul consumului uman.

 

Autor: Laura TIFIGIU - Jurist

 

Imagine: Daria Nepriakhina pe Unsplash

 

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".

Multumim!

 

 

Copyright © 2004-2021. Toate drepturile rezervate LEGIStm.

iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana

CERE OFERTA NOASTRA!
Copyright © 2024. Toate drepturile rezervate LEGIS TM. Web design by Royalty