Distribuitor autorizat software C.T.C.E. Piatra Neamt
Facebook Twitter Google
Informatii telefonice Lu-Vi: 09-17
0720 528 028

Reducerea varstei de pensionare in zonele poluate

Inapoi
Home » Blog » Reducerea varstei de pensionare in zonele poluate
Reducerea varstei de pensionare pentru locuitorii din zonele poluate - LEGIStm
14/09/2020

Reducerea varstei de pensionare pentru locuitorii din zonele poluate

 

În Monitorul Oficial nr. 832 din data de 10 septembrie 2020 a fost publicată Legea 201/2020 care modifică art. 65 alin. (5) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

 

Potrivit actului normativ, persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluare din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui precum şi pe o rază de 8 km în jurul acestora, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani.

 

Vârsta standard de pensionare este de 63 de ani pentru femei și de 65 de ani pentru bărbați. 

 

În concret, localitățile ale căror locuitori vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani sunt: 

 

 

Camera Deputaților a adoptat un număr de 3 proiecte legislative extizând de fiecare dată lista cu localitățile poluate. În ultimul proiect de lege adoptat de deputați au fost incluse pe lista zonelor afectate de poluare și localitățile Victoria și Făgăraș din județul Brașov, Galați din județul Galați, Ciulnița, însă acestea nu au fost luate în considerare în lista finală așa cum reiese din prezenta lege.

 

Testeaza iLegis

 

În cazul reducerii vârstei de pensionare nu se vor aplica penalizările, care în mod normal se aplică în situația pensiei anticipate parțiale.

 

Potrivit Legii 263/2010, cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare.

 

Dacă vârsta standard de pensionare se referă la vârsta minimă pe care trebuie să o aibă o persoană pentru a ieși la pensie, stagiul de cotizare se referă la perioada efectivă de lucru în care persoana respectivă a contribuit la sistemul de asigurări sociale.

 

La data de 8 septembrie deputații au adoptat un nou proiect legislativ de extindere a listei cu următoarele localități poluate:

 

 

La data de 14 septembrie, proiectul de lege a fost transmis la Președintele României spre promulgare.


Legislatie PDF: LEGIStm

 

Autor: Laura TIFIGIU - Jurist

 

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".

Multumim!

 

 

Copyright © 2004-2020. Toate drepturile rezervate LEGIStm.

iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana

CERE OFERTA NOASTRA!
Copyright © 2021. Toate drepturile rezervate LEGIS TM. Web design by Royalty