Distribuitor autorizat software C.T.C.E. Piatra Neamt
Facebook Twitter Google
Informatii telefonice Lu-Vi: 09-17
0720 528 028

Ridicarea vehiculelor parcate pe domeniul public

Inapoi
Home » Blog » Ridicarea vehiculelor parcate pe domeniul public
Ridicarea vehiculelor parcate pe domeniul public
02/12/2020

Ridicarea vehiculelor parcate pe domeniul public 

 

În Monitorul Oficial nr. 1.133 din data de 26.11.2020 a intrat în vigoare Legea nr. 273/2020 care vizează modificarea regulilor de gospodărire a localităților. 

 

Printre altele, noul act normativ introduce interdicția de a ocupa domeniul public prin oprirea sau staționarea vehiculelor (de orice tip) în afara spațiilor marcate expres de administratorul domeniului public. Potrivit legii, cei care staționează cu vehiculul pe domeniul public (ex. spații verzi, spații pietonale) vor risca ridicarea lui, iar pentru recuperarea acestuia vor trebui să plătească o serie de taxe.

 

Reglementarea se dorește a fi o completare a prevederilor din OUG 195/2002 (Codul rutier) care protejează exclusiv carosabilul. Au mai existat inițiative legislative pentru completarea ordonanței de urgență 195, care au constat în sancțiuni de ridicare a vehiculelor parcate pe spații verzi, dar au eșuat tocmai pentru că această ordonanță reglementează exclusiv circulația pe drumurile publice. Astfel, era posibila doar ridicarea mașinilor de pe drumurile publice, nu și de pe domeniul public.

 

Noua lege prevede că ridicarea vehiculului se va realiza pe durata a 24 de ore, iar primul lucru pe care trebuie să-l realizeze agentul de poliție este sa verifice prezența unor persoane în vehicul. Potrivit legii: Ridicarea vehicului nu se dispune, sau dacă a fost dispusă, nu se pune în executare sau încetează în cazul în care în vehicul este vizibilă prezența unor persoane. Conducătorul vehiculului este direct răspunzător în situaţia în care prezenţa unor persoane fizice şi juridice în vehicul nu este vizibilă cu ocazia dispunerii sau punerii în executare a măsurii tehnico-administrative.

 

De asemenea, operațiunea de ridicare va fi întreruptă dacă la vehicul se prezintă proprietarul sau utilizatorul vehiculului, înainte de inițierea transportului la locul de depozitare. În acest caz, conducătorul auto va suporta contravaloarea operațiunii de ridicare.

 

Testeaza iLegis

 

Procedura de ridicare a vehiculului se va realiza de către polițistul local, în scris, prin dispoziție de ridicare care se încheie în 3 exemplare: unul pentru emitent, al doilea exemplar pentru administratorul drumului public sau, după caz, pentru administraţia publică locală, iar al treilea exemplar pentru proprietarul sau utilizatorul care solicită restituirea vehiculului. 

 

Legea mai stabilește ca depozitarea vehiculelor să se facă în spații special amenajate de către administratorul drumului public care va fi responsabil pentru paza și integritatea bunului.

 

Restituirea vehiculului se va face în baza dovezii achitării tarifului operațiunilor efectuate și în baza documentelor care atestă proprietatea ori deținerea legală a acestuia. 

 

Autor: Laura TIFIGIU - Jurist

 

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".

Multumim!

 

 

Copyright © 2004-2020. Toate drepturile rezervate LEGIStm.

iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana

CERE OFERTA NOASTRA!
Copyright © 2021. Toate drepturile rezervate LEGIS TM. Web design by Royalty