În Monitorul Oficial nr. 489 din data de 17 mai s-a publicat Legea 135/2022 potrivit căreia angajatii din agricultură și industria alimentară vor primi de la angajatori cel puțin salariul minim de 3000 lei brut pe luna cu taxe salariale reduse. Actul normativ face parte din pachetul de măsuri ''Sprijin pentru Romania'' adoptat de coaliţia de guvernare pentru a contracara efectele crizei economice.
Măsura se aplică în perioada 1 iunie 2022 - 31 decembrie 2028 iar pentru a beneficia de ea angajații trebuie să îndeplinească mai multe condiții.
Potrivit noului act normativ, salariul de baza minim brut pe țară garantat în plată va fi de minimum 3000 lei lunar, fară a include indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri. Un salariu minim brut de 3.000 de lei înseamnă că angajații beneficiază de un salariu minim net „în mână” de 2.362 lei.
Astfel, legea introduce pentru domeniul agricol și al industriei alimentare facilități asemanătoare celor din domeniul construcțiilor. Mai precis, salariații vor beneficia de următoarele scutiri de taxe la salarii:
Slariații vor primi în continuare drepturile acordate din sistemul asigurărilor pentru accidente de muncă și boli profesionale, sistemul asigurărilor pentru șomaj, inclusiv de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate, fără plata de către angajatori a contribuției asiguratorii pentru muncă prevăzute de Codul fiscal.
De asemenea, perioadele lucrate în sectorul agricol şi în industria alimentară de către persoanele prevăzute la alin. (1) constituie stagiu de cotizare pentru stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă acordate în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Pentru ca un salariat sa primească un salariu de 3000 lei trebuie sa activeze in următoarele domenii:
cod CAEN 01: Agricultură, vânătoare și servicii anexe
cod CAEN 10: Industria alimentară.
De asemenea, pentru a beneficia de această măsură, lucrătorii agricoli sau din sectorul alimentar trebuie să îndeplinească mai multe condiții cumulative:
Legea mai prevede şi acordarea de facilităţi fiscale persoanelor fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor încheiate cu angajatori care desfăşoară activităţi în sectorul agricol şi în industria alimentară. Astfel, persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor din domeniile respective pot opta pentru plata cotei de 3,75% datorate la fondul de pensii administrat privat. Opţiunea se va depune în scris, la angajator, acesta reţinând contribuţia aferentă potrivit prevederilor legale.
Legea a fost adoptata cu scopul de a încuraja domeniul agricol, de a stimula forta de munca și piața muncii din acest domeniu. Fermierii s-au plans adesea că nu găsesc personal pe care să-l angajeze, iar oamenii sunt nemulțumiți de salariile mult prea mici care li se oferă pentru munca lor. Acum, în baza noilor măsuri, e așteptată o adevărată resuscitare a acestui sector deosebit de important pentru securitatea noastră alimentară, dar și pentru buna evoluție a economiei naționale, per ansamblu.
Autor: Laura TIFIGIU - Jurist
Imagine: Dietmar Reichle pe Unsplash
Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".
Multumim!
Copyright © 2004-2022. Toate drepturile rezervate LEGIStm.
iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana