Distribuitor autorizat software C.T.C.E. Piatra Neamt
Facebook Twitter Google
Informatii telefonice Lu-Vi: 09-17
0720 528 028

Salariul minim european

Inapoi
Home » Blog » Salariul minim european
salariul minim european - legistm
17/06/2020

Salariul minim european

 

În noiembrie 2017, liderii Uniunii Europene au proclamat Pilonul European al drepturilor sociale care prevede pe langă alte inițiative și introducerea salariului minim echitabil pentru lucrătorii din statele membre UE.

 

La începutul anului 2020, în data de 14 ianuarie, Comisia Europeană a lansat o primă etapă de consultări cu partenerii sociali - întreprinderile si sindicatele - în vederea introducerii salariului minim la nivelul statelor membre. Propunerea urmărește stoparea migrației forței de muncă, imbunătățirea nivelului de trai si crearea premiselor necesare pentru dezvoltarea forței de muncă. În plus, creșterea salariului minim lărgește baza de impozitare, stimulează consumul intern și cererea, aspecte ce ajută la relansarea economiei.     

 

Deși numărul persoanelor încadrate în muncă în statele membre este la un nivel record, mulți lucratori continuă să se confrunte cu dificultatea de a face față cheltuielilor de zi cu zi. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a exprimat dorința ca fiecare lucrător din Uniunea Europeană să aibă un salariu minim echitabil care să îi permită un trai decent, indiferent de locul în care lucrează.  

 

Se dorește ca stabilirea salariului minim la nivel european să reprezinte 60% din valoarea salariului mediu. Membrii Comisiei Europene susţin că la stabilirea salariului minim vor fi avute in vedere condiţiile economice şi sociale din fiecare stat membru, precum şi legislaţia internă cu privire la stabilirea nivelului salariului minim garantat. "Unele țari au deja in vigoare sisteme excelente. Comisia dorește să se asigure că toate sistemele sunt adecvate, acoperă suficiente persoane, prevăd o consultare aprofundata a partenerilor sociali si dispun de un mecanism de actualizare corespunzator.", se arată in comunicatul Comisiei din 14 ianuarie. Așadar, consultarea are ca scop de a colecta opinii, iar ulterior pe baza acestora sa se creeze cadrul legislativ.

 

La prima vedere, propunerea pare că va avea un impact pozitiv pentru statele membre, mai ales pentru ţările slab dezvoltate din UE şi pentru cetăţenii europeni cărora li se garantează un nivel de trai satisfăcător. În România, salariul minim este de aproximativ 460 Euro, care ne poziționează mult sub media europeană. Introducerea acestei măsuri pentru Romania este una binevenită având în vedere că românii sunt deseori exploatați în vestul Uniunii Europene. Problematic pentru Romania este si proporția angajaților care lucrează pe un salariu minim. Din datele prezentate de Comisia Europeana, reiese că ponderea angajaților care câștigă salariul minim în UE este estimată la niveluri care variază de la sub 5%  cum ar fi Belgia, Cehia pană la aproximativ 25% in cazul Romaniei. Ne clasăm, astfel pe ultima poziție în rândul statelor membre în ceea ce privește proporția lucrătorilor care au primit salariul minim la nivel național. O consecință a majorarii salariului minim în Romania constă in  creșterea dărilor la stat fapt ce ar putea determina companiile la concedieri masive. In plus, România va fi afectată prin scăderea numărului IMM-urilor şi prin diminuarea posibilităţii de a înfiinţa o firmă. 

 

Testeaza iLegis

 

Pentru statele membre nordice introducerea acestei măsuri ar putea avea un efect negativ, intrucât ar putea submina modelele lor de negociere colectivă. Este binecunoscut faptul că in țările nordice salariul minim este rezultatul negocierii colective, în timp ce în alte state, standardul minim este stabilit de guvern.  

 

Ovidiu Nicolescu, preşedintele de onoare al CNIPMMR susţine: "Eu cred că Uniunea Europeană nu este pregătită deocamdată să aprobe aşa ceva. Salariul minim european ar trebui implementat într-o perioadă îndelungată de timp - poate un deceniu - cu măsuri concomitente a creşterii productivităţii şi de ajutorare a companiilor. Consider că această măsură este legată de convergenţă şi de faptul că majoritatea cetăţenilor europeni sunt nemulţumiţi de inegalităţile economico-sociale existente între statele membre ale UE".

 

Pe 3 iunie, Comisia Europeana a lansat o noua etapă de consultări cu partenerii sociali și are în vedere atât directive cât și recomandări în ceea ce privește introducerea salariului minim în statele membre, iar punerea în aplicare va fi la latitudinea guvernelor pe motivul diferențelor din cadrele naționale.

 

Dacă anul trecut acest subiect părea unul iluzoriu, această idee a prins și mai mult contur ca urmare a contextului creat de COVID-19, care a afectat in special sectoarele de retail si tursim ce implica o pondere mai mare a lucrătorilor cu salarii mici. Comisia Europeană este de părere că un salariu minim este crucial pentru relansarea economiilor statelor membre în urma acestei pandemii.

 

Descarca gratuit in PDF:

 

  1. LEGEA 53 din 24 ianuarie 2003 privind CODUL MUNCII din 24 ianuarie 2003
  2. HOTĂRÂRE nr. 935 din 13 decembrie 2019 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată
  3. LEGE-CADRU nr. 153 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice

 

Text: LEGIStm

 

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".

Multumim!

 

 

Copyright © 2004-2020. Toate drepturile rezervate LEGIStm.

iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana

CERE OFERTA NOASTRA!
Copyright © 2022. Toate drepturile rezervate LEGIS TM. Web design by Royalty