In Monitorul Oficial din 15 decembrie a fost publicată Ordonanța de Urgență nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene.
Prin OUG nr. 115/2023 se modifică și se completează Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 41/2022 pentru instituirea Sistemului național privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport.
Noul act normativ instituie obligația raportării prin e-Transport a tuturor transporturilor internaționale, nu doar a celor care implică bunuri cu risc fiscal ridicat. In plus, legea mai prevede și necesitatea de a monitoriza prin GPS deplasarea în timp real a transporturilor.
„Se instituie Sistemul național privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri, denumit în continuare Sistemul RO e-Transport. Prin Sistemul RO e-Transport sunt monitorizate transporturile rutiere pe teritoriul național ale bunurilor cu risc fiscal ridicat și transporturile rutiere internaționale de bunuri”, prevede noul act normativ.
Astfel, identificarea transporturilor și generarea codurilor unice UIT în Sistemul RO e-Transport se efectuează atât pentru transporturile rutiere pe teritoriul național ale bunurilor cu risc fiscal ridicat, cât și pentru transporturile rutiere internaționale de bunuri.
Obligația declarării în Sistemul RO e-Transport a datelor referitoare la transportul internațional de bunuri în vederea obținerii codurilor UIT revine următorilor utilizatori:
Ordonanța de Urgență mai prevede că transporturile rutiere trebuie monitorizate inclusiv în ceea ce privește deplasarea lor în timp real pe drumurile din România. Mai exact, atat transporturile naționale de bunuri riscante cat și transporturile internaționale de bunuri trebuie urmărite prin GPS. Astfel, operatorul de transport rutier este obligat să echipeze vehiculul de transport cu dispozitive de tip terminal de telecomunicații, iar conducătorul mijlocului de transport are obligația să pornească dispozitivul de poziționare înainte de începerea transportului pe teritoriul național și să îl țină în funcțiune până la locul de livrare declarat pe teritoriul național sau după părăsirea teritoriului național. Deplasarea bunurilor poate fi urmarită de către operatorii economici prin aplicația e-Transport.
Conducătorul vehiculului de transport este obligat să prezinte, la solicitarea organelor competente din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală ori din cadrul Autorității Vamale Române, respectiv la solicitarea ofițerilor și agenților de poliție din cadrul Poliției Române, documentele care însoțesc transportul de bunuri care fac obiectul monitorizării prin sistemul RO e-Transport împreună cu codul UIT pus la dispoziție.
Legea stabilește ți amenzi, pentru nerespectarea noilor prevederi, de la 10.000 lei până la 50.000 lei în cazul persoanelor fizice și de la 20.000 lei până la 100.000 lei în cazul persoanelor juridice, precum și confiscarea contravalorii bunurilor nedeclarate.
Autor: Laura TIFIGIU - Jurist
Imagine de Gabriel Santos pe Unsplash
Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".
Multumim!
Copyright © 2004-2023. Toate drepturile rezervate LEGIStm.
iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana