Sistemul de facturare e-Factura devine obligatoriu din ianuarie 2024 pentru toate tranzacțiile derulate în relația B2B
In Monitorul Oficial din data de 27 octombrie 2023 a fost publicată Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung.
Legea 296/2023 vine cu o serie de măsuri fiscal-bugetare printre care și extinderea obligatției de folosire a sistemului e-Factura pentru toate tranzacțiile derulate în relația B2B.
Potrivit actului normativ, raportarea obligatorie a facturilor prin sistemul e-Factura se va aplica, de la 1 ianuarie 2024, pentru toate tranzacțiile derulate de contribuabili in relația B2B. Ulterior, de la 1 iulie 2024, e-Factura va deveni singurul canal prin care se vor mai putea transmite facturile caătre destinatari.
''Pentru operaţiunile realizate între persoane impozabile stabilite în România sunt considerate facturi numai facturile care îndeplinesc condiţiile prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, funcţionarea şi implementarea sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura şi factura electronică în România''
Sistemul este operațional începând din 2022, însă este obligatoriu doar pentru facturile emise de companiile private în relațiile cu entitățile de stat, pentru cele aferente bunurilor cu risc fiscal și pentru agențiile de turism care emit facturi în baza tichetelor de vacanță.
RO e-Factura are beneficii importante atât pentru administrația publică, cât și pentru mediul privat:
Totodată, introducerea facturării electronice obligatorii este una dintre măsurile incluse în planul național de redresare și reziliență. Potrivit României, aceasta va reduce deficitul de încasare a TVA cu cel puțin cinci puncte procentuale până în cel de al doilea trimestru al anului 2026, comparativ cu 2019. Introducerea facturării electronice obligatorii se va reflecta într-o creștere a colectării TVA și a impozitelor directe cu cel puțin 7,6 miliarde de lei (aproximativ 1,5 miliarde de euro).
Contribuabilii trebuie să se pregătească pentru implementarea sistemului RO e-Factura incepand din 1 ianuarie 2024, aprobarea propunerii comisiei de către Consiliul UE fiind în acest moment doar o formalitate. Firmele vor trebui să își implementeze procesul de facturare electronică, să adapteze și să implementeze noi aplicații informatice pentru prelucrarea acestora și pentru transmiterea și recepția pe formatul impus de ANAF.
Autor: Laura TIFIGIU - Jurist
Imagine de MART PRODUCTION pe pexels
Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".
Multumim!
Copyright © 2004-2024. Toate drepturile rezervate LEGIStm.
iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana