Distribuitor autorizat software C.T.C.E. Piatra Neamt
Facebook Twitter Google
Informatii telefonice Lu-Vi: 09-17
0720 528 028

Stabilirea rezidentei fiscale a persoanei juridice straine

Inapoi
Home » Blog » Stabilirea rezidentei fiscale a persoanei juridice straine
rezidenta fiscala straini - LEGIStm
24/05/2021

Chestionarul pentru stabilirea rezidenței fiscale a persoanei juridice străine

 

În data de 19 mai 2021 a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 520 Ordinul nr. 577/2021 pentru reglementarea unor aspecte privind rezidența în România a persoanelor juridice străine. 

 

Ordinul nr. 577/2021 introduce un nou document care trebuie depus de către societățile străine pentru stabilirea rezidenței fiscale. Este vorba despre chestionarul pentru stabilirea rezidenței fiscale a persoanei juridice străine cu locul conducerii efective în România și conține informații despre persoanele juridice care activează pe teritoriul țării noastre.

 

Măsura este prevăzută în Legea nr. 296/2020 publicată în Monitorul Oficial nr. 1269 din 21 decembrie 2020.

 

Pentru a le fi stabilită rezidența fiscală, persoanele juridice străine cu conducerea efectivă în România trebuie să depună chestionarul până la data de 30 iunie 2021.

 

Potrivit Ordinului nr. 577/2021, firmele trebuie să anexeze chestionarului următoarele documente:

 

 

Atât chestionarul cât și documentele anexate  pot fi depuse la registratura organului fiscal sau pot fi transmise prin poștă (cu confirmare de primre) sau prin mijloace electronice de transmitere la distanță.

 

Potrivit Codului fiscal, persoana juridică străină este rezidentă în România dacă locul de exercitare a conducerii efective este în România, realizând operațiuni care corespund unor scopuri economice, reale și de substanță și unde este îndeplinită cel puțin una dintre condițiile: deciziile economico-strategice necesare pentru conducerea activității persoanei juridice străine în ansamblul său se iau în România de către directorii executivi/membrii consiliului de administrație; sau cel puțin 50% din directorii executivi / membrii consiliului de administrație ai persoanei juridice străine sunt rezidenți.

 

 

Firmele străine vor fi anunțate în termen de 30 de zile, printr-o notificare, de către organul fiscal central dacă îndeplinesc sau nu condiția de rezidență potrivit locului conducerii efective în România.

 

Potrivit Legii nr. 296/2020, firmelor străine care îndeplinesc condiția de rezidență potrivit locului conducerii efective în România le revin următoarele obligații:

 

 

Autor: Laura TIFIGIU - Jurist

 

Imagine: Stephen Crowley pe Unsplash

 

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".

Multumim!

 

 

Copyright © 2004-2021. Toate drepturile rezervate LEGIStm.

iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana

CERE OFERTA NOASTRA!
Copyright © 2022. Toate drepturile rezervate LEGIS TM. Web design by Royalty