Distribuitor autorizat software C.T.C.E. Piatra Neamt
Facebook Twitter Google
Informatii telefonice Lu-Vi: 09-17
0720 528 028

Statutul politistilor de penitenciare

Inapoi
Home » Blog » Statutul politistilor de penitenciare
Statutul politistilor de penitenciare
12/12/2019

 Statutul poliţiştilor de penitenciare

 

În Monitorul Oficial nr. 631 din 30 iulie 2019 a fost publicată Legea nr. 145 din 22 iulie 2019 privind statutul poliţiştilor de penitenciare, numit în continuare Statut.

 

Legea a intrat vigoare la 02 august 2019 și reglementează statutul funcţionarilor publici cu statut special din cadrul poliţiei penitenciare, denumiţi în continuare poliţişti de penitenciare.

 

Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi unităţile subordonate fac parte din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională ale statului şi constituie sistemul administraţiei penitenciare, denumit în continuare poliţia penitenciară.

 

Administraţia Naţională a Penitenciarelor este instituţie publică de interes naţional, cu personalitate juridică şi sediul în municipiul Bucureşti.

 

Organizarea, funcţionarea şi atribuţiile Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.

 

Potrivit http://anp.gov.ro/organizare/unitati-subordonate, unitățile subordinate din compunerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor sunt:

 

 

Statutul special al poliţistului de penitenciare este conferit de natura atribuţiilor de serviciu care implică îndatoriri şi riscuri deosebite.

 

În exercitarea atribuţiilor sale de serviciu, poliţistul de penitenciare este învestit cu exerciţiul autorităţii publice, în limitele competenţelor stabilite prin lege. În executarea misiunilor de pază, escortare, supraveghere şi intervenţie, precum şi în alte situaţii temeinic justificate, poliţistul de penitenciare poate folosi, în condiţiile legii, tehnica, mijloacele şi armamentul din dotare. Autoritatea funcţiei nu poate fi exercitată în interes personal.

 

Activitatea profesională a personalului din sistemul administraţiei penitenciare se desfăşoară în interesul comunităţii, prin punerea în aplicare a legislaţiei privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, în limitele competenţelor stabilite prin lege.

 

Testeaza iLegis

 

Personalul din sistemul administraţiei penitenciare este obligat să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, Constituţia şi legile ţării, prevederile reglementărilor interne şi să îndeplinească ordinele şi dispoziţiile legale ale şefilor ierarhici privind activitatea sa profesională.

 

Poliţistul de penitenciare are dreptul să refuze, în scris şi motivat, îndeplinirea dispoziţiilor primite de la superiorul ierarhic, dacă le consideră ilegale.

 

Dacă cel care a emis dispoziţia o formulează în scris şi motivat, poliţistul de penitenciare este obligat să o execute, cu excepţia cazului în care aceasta este vădit ilegală.

 

Poliţistul de penitenciare este obligat să aducă la cunoştinţă superiorului ierarhic al persoanei care a emis dispoziţia aceste situaţii.

 

Exercitarea funcţiei publice din sistemul administraţiei penitenciare se conduce după următoarele principii:

a) supunerea deplină faţă de lege;

b) respectarea drepturilor persoanelor private de libertate, în condiţiile prevăzute de lege;

c) egalitatea şanselor, pe baza meritelor şi capacităţii profesionale;

d) responsabilitate şi imparţialitate;

e) eficacitatea şi îndeplinirea atribuţiilor în interes public;

f) eficienţă în utilizarea resurselor;

g) ierarhia organizatorică şi funcţională.
 

Valorile etice în sistemul administraţiei penitenciare sunt: integritatea, obiectivitatea, transparenţa, receptivitatea şi responsabilitatea profesională.

 

Statul prevede ca personalul din sistemul administraţiei penitenciare va promova şi va respecta principiile şi valorile etice ale serviciului public în activitatea profesională şi în relaţiile cu cetăţenii, precum şi măsurile legale referitoare la transparenţa decizională, conflictul de interese şi incompatibilităţi.

 

Statul are următorul cuprins:

 

 

LegisTM pune la dispoziția cititorilor Legea nr. 145 din 22 iulie 2019 privind statutul poliţiştilor de penitenciare, în format pdf.

 

La cerere, Legea poate fi furnizată și format editabil.

 

Text: Ion NISTOR - consilier juridic (detalii facebook, partener LegisTM)

 

Foto: Carles Rabada - Unsplash 

 

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".

Multumim!

 

 

Copyright © 2004-2019. Toate drepturile rezervate LEGIS TM.

iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana

CERE OFERTA NOASTRA!
Copyright © 2021. Toate drepturile rezervate LEGIS TM. Web design by Royalty