Distribuitor autorizat software C.T.C.E. Piatra Neamt
Facebook Twitter Google
Informatii telefonice Lu-Vi: 09-17
0720 528 028

Transport gratuit pentru elevii care fac naveta

Inapoi
Home » Blog » Transport gratuit pentru elevii care fac naveta
Transport gratuit pentru elevii care fac naveta - LEGIStm
24/06/2021

Transport gratuit pentru elevii care studiază în afara localității de domiciliu

 

În Monitorul Oficial din data de 17 iunie 2021 a fost publicată Ordonanța de Urgență nr. 50/2021 pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011.

 

Potrivit noului act normativ transportul elevilor va fi decontat și pentru elevii care frecventează cursurile la o școala din afara localității de domiciliu. Astfel, toți elevii vor putea beneficia de transport gratuit indiferent că fac școala în localitatea de domiciliu sau nu.

 

Potrivit vechii reglementarii: ''Elevii au dreptul la decontarea cheltuielilor cu transportul de interes public desfășurat în alte condiții decât sub forma unui serviciu public. Decontarea se va realiza de către unitatea de învățământ."

 

Noua reglemenatre prevede: ''Elevilor care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport între localitatea de domiciliu și localitatea unde sunt școlarizați, pe durata cursurilor școlare, din bugetul Ministerului Educației, prin unitățile de învățământ unde sunt școlarizați, în limita a 50 km." 

 

De transport gratuit vor beneficia și elevii care sunt cazați la internat sau în gazda în localitatea unde studiază, însă doar pentru 8 călătorii dus-întors pe semestru.

 

În plus, elevii pot solicita acordarea sumei în avans, cu decontare în luna următoare. Astfel, aceștia nu mai sunt nevoiți să avanseze sumele necesare transportului. În vechea reglementare, părinții trebuiau să înainteze aceste sume de bani și apoi să fie decontate.

 

Decontarea cheltuielilor de transport se asigură la nivelul valorii documentelor de transport lunare, dar nu mai mult de 30 lei/lună pentru distanța de 3 km. Pentru distanțele ce depășesc 3 km, până la limita de 50 km, suma de 30 lei/lună se suplimentează cu 3 lei pentru fiecare kilometru/lună, dar nu mai mult decât valoarea documentelor de transport lunare. 

 

 

Însă, dacă sunt elevi care se deplasează de la domiciliu către școală la distanțe mai mari de 50 km și nu sunt cazați la internat sau în gazdă în localitatea în care studiază li se decontează suma aferentă distanței de 50 km, la care se adaugă 1 leu/km/lună, pentru distanțele ce depășesc 50 km.

 

Ministerul Educației are 30 de zile la dispoziție pentru emiterea unui ordin de ministru pentru a reglementa normele de aplicare și metodologia de decontare a navetei.

 

Autor: Laura TIFIGIU - Jurist

 

Imagine: Alan Fung pe Unsplash

 

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".

Multumim!

 

 

Copyright © 2004-2021. Toate drepturile rezervate LEGIStm.

iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana

CERE OFERTA NOASTRA!
Copyright © 2022. Toate drepturile rezervate LEGIS TM. Web design by Royalty