Distribuitor autorizat software C.T.C.E. Piatra Neamt
Facebook Twitter Instagram Youtube
Informatii telefonice Lu-Vi: 09-17
0720 528 028

Transportul elevilor - noi reglementari

Inapoi
Home » Blog » Transportul elevilor - noi reglementari
7159126746Dreptul-la-transport-si-alte-facilitati--LEGIStm
16/06/2024

Noi reglementări privind transportul elevilor

 

În data de 3 iunie a intrat în vigoare Legea nr. 162/2024 privind utilizarea autovehiculelor școlare destinate transportului elevilor din învățământul preuniversitar de stat. 

 

Noul act normativ introduce noi măsuri pentru transportul elevilor care să îmbunătățească siguranta și calitatea serviciilor de transport scolar. 

 

Transportul gratuit și destinat exclusiv elevilor, profesorilor și însoțitorilor acestora

 

Transportul elevilor cu autovehiculele școlare este gratuit, conform hotărârii autorităților deliberative la nivelul unităților administrativ-teritoriale. Transportul este destinat exclusiv elevilor înregistrați la instituțiile de învățământ preuniversitar de stat.  Accesul elevilor și profesorilor la această formă de transport este permis doar pentru deplasările la și de la instituțiile de învățământ sau la diverse activități culturale și educative. Transportul este asigurat de unitățile administrativ-teritoriale sau de unitățile de învățământ, folosind autovehiculele aflate în proprietatea lor sau deținute prin alte mijloace.

 

Potrivit legii: ”Însoțirea elevilor în autovehiculele școlare în scopul supravegherii acestora și asigurării condițiilor de securitate va fi asigurată de autoritățile publice locale cu atribuții în acest sens sau, în cazul în care infrastructura autorității publice locale nu permite acest lucru, de către conducătorul autovehiculului respectiv.”

 

Șoferii nu au voie sa permită accesul în vehicul a altor persoane, decât elevi, profesori sau însoțitori. Conducătorii auto care nu respectă aceste prevederi pot fi sancționați, in functie de repetabilitate si gravitate, până la rezilierea contractului de muncă.  

 

Autovehicule echipate cu sisteme video

 

Conform legii, vehiculele speciale pentru transportul elevilor vor fi echipate cu sisteme tehnice de monitorizare video. Aceste sisteme vor asigura siguranța elevilor pe parcursul transportului, oferind supraveghere continuă și înregistrări video ale călătoriei. Această măsură face parte dintr-un set de reglementări stricte menite să îmbunătățească securitatea și calitatea serviciilor de transport școlar.

 

Stabilirea traseelor  

 

Legea prevede că traseul deplasărilor elevilor pentru activități școlare este stabilit de autoritățile locale. Acestea sunt responsabile pentru organizarea și gestionarea transportului școlar, asigurându-se că rutele sunt sigure și eficiente pentru toți elevii.  

 

Testeaza iLegis 3 zile

 

De asemenea, locurile de îmbarcare-debarcare pentru elevi aflate pe drumurile publice sunt stabilite prin hotărâre a autorităţii deliberative la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale.

 

În scopul deplasării elevilor la cursuri și activități culturale/educative, pentru autovehiculele școlare, unitatea de învățământ transmite primarului: graficul de circulație, traseul/traseele, locul de îmbarcare, numărul de elevi transportați într-o cursă și numărul de curse efectuate zilnic, pe durata desfășurării cursurilor anului școlar curent. Numărul elevilor transportați într-o cursă nu poate depăși numărul locurilor.

 

Obligații pentru elevi

 

Actul normativ impune și anumite obligații pentru elevi. Astfel, se impune ca elevii să:

 

Elevii care manifestă un comportament și un limbaj necivilizat și care provoacă distrugeri în autovehiculul respectiv pot fi supuși sancțiunilor disciplinare și li se poate interzice accesul în autovehiculele școlare pentru o perioadă determinată.

 

Alte prevederi 

 

Autovehiculele pot fi utilizate nu doar pentru transportul elevilor la cursuri, ci și pentru a-i transporta pe aceștia și pe cadrele didactice la activități culturale și educative. Scopul este de a sprijini dezvoltarea competențelor de învățare și a abilităților socio-emoționale.

 

În plus, traseele se pot organiza pentru orice destinaţie de pe teritoriul naţional, atât în timpul anului şcolar, cât şi în perioada vacanţelor. Respectivele vehicule nu pot transporta alte persoane decât cele prevăzute.

 

Legea mai prevede ca utilizarea autovehiculelor școlare se realizează cu respectarea dispozițiilor legale privind circulația pe drumurile publice și transporturile rutiere. Asta înseamnă că șoferii trebuie să dețină permis de conducere și să respecte în mod strict toate regulile de circulație. Autovehiculele școlare trebuie sa fie inscripționate în mod unitar, indiferent de marca/tipul autovehiculului respectiv, atât în partea frontală, cât și pe lateral cu textul „TRANSPORT ȘCOLAR“, textul având culoarea neagră pe fond galben.Vehiculele trebuie să fie în stare tehnică bună și să treacă inspecțiile tehnice periodice (ITP) conform cerințelor legale. De asemenea, vehiculele trebuie să dețină centuri de siguranță funcționale pentru fiecare loc și să fie întreținute în mod regulat pentru a preveni defecțiunile și pentru a asigura funcționarea în condiții de siguranță.

 

Autor: Laura TIFIGIU - Jurist

 

Imagine de Marcelo Cidrack pe Unsplash

 

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".

 

Multumim!

 

Facebook - LEGIStm

 

Copyright © 2004-2024. Toate drepturile rezervate LEGIStm.

iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana

CERE OFERTA NOASTRA!
Copyright © 2024. Toate drepturile rezervate LEGIS TM. Web design by Royalty