În data de 31 mai 2022 la Senat a fost pusă in dezbatere propunerea legislativă pentru completarea art.291 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare
Potrivit proiectului de lege serviciile publice de transport de persoane ar putea avea o cotă redusă de TVA, de 5%, începând de la 1 ianuarie 2023. Măsura se va aplica atât transportului de persoane cat și transportului care le însotesc, cum ar fi bagajele, bicicletele, inclusiv bicicletele electrice sau alte vehicule.
În expunerea de motive se precizează că măsura este necesară în contextul războiului din Ucraina şi al creşterii preţurilor la combustibili, în special motorină, având în vedere că această creştere pune presiune pe operatorii de transport de persoane, şi implicit pe bugetele de stat / locale / judeţene din care sunt sau ar trebui subvenţionaţi. De asemenea, se mai menționeaza că reducerea TVA asigură şi o stimulare a mobilităţii cetăţenilor şi o încurajare a transportului public de persoane. În acest caz, ar trebui să scadă şi cererea individuală de carburant ceea ce ar trebui să conducă la scăderea preţurilor în acest sector.
În contextul creşterii inflaţiei şi ca urmare a faptului că măsurile luate de Banca Naţională a României nu sunt suficiente, fiind prognozată o creştere a inflaţiei în perioada următoare, inițiatorii propunerii legislative apreciază că se impune şi o reajustare a politicii fiscale pentru a combate, măcar parţial, creşterea generală a preţurilor.
În expunerea de motive se mai precizează că reducerea TVA-ului este în concordanță cu Directiva 2006/112 a Consiliului Uniunii Europene privind sistemul comun al taxei pe valoarea adugată: „anexa iii - Lista livrarilor de bunuri si prestări de servicii carora le pot fi aplicate cotele reduse la articoul 98.'' Astfel, Codul fiscal va fi completat cu o nouă literă la art. 291 alineatul (3), litera j), care va avea următorul cuprins: transportul de persoane şi transportul bunurilor care le însoţesc, cum ar fi bagajele, bicicletele, inclusiv bicicletele electrice, autovehiculele sau alte vehicule, sau prestarea de servicii legate de transportul de persoane;"
Inițiatorii proiectului au mai precizat că : ''Războiul din Ucraina şi sancţiunile impuse Rusiei amplifică însă considerabil şi incertitudinile şi riscurile la adresa perspectivei activităţii economice, implicit a evoluţiei pe termen mediu a inflaţiei, prin efectele potenţial exercitate, pe multiple căi, asupra puterii de cumpărare şi încrederii consumatorilor, precum şi asupra activităţii, profiturilor şl planurilor de investiţii ale firmelor, dar şi prin afectarea economiei europene/globale şi a percepţiei de risc asupra economiilor din regiune, cu impact nefavorabil asupra costurilor de finanţare''.
Sursa de finanţare a acestei propuneri legislative este bugetul de stat, respectiv ca urmare a inflaţiei, au crescut încasările la bugetul de stat din TVA cu 40,2%, conform Ministerului Finanţelor - „încasările nete din TVA au înregistrat 31,58 mid lei în primele patru luni, în creştere cu 40,2% (an/an), în timp ce restituirile de TVA au consemnat un nivel de 6,59 mId lei în ian-apr.
În prezent cota de TVA de 5% se aplică serviciilor de transport de persoane în scop distractiv sau turistic, decizia fiind luată ca o completare la măsura de aplicare a cotei reduse de TVA de 5% la cazarea în cadrul sectorului hotelier și serviciile de restaurant și de catering.
Pentru ca această propunere legislativă să intre în vigoare, trebuie adoptată de Parlament promulgata de șeful statului și apoi publicată în Monitorul Oficial.
Autor: Laura TIFIGIU - Jurist
Imagine: Fotis Fotopoulos pe Unsplash
Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".
Multumim!
Copyright © 2004-2022. Toate drepturile rezervate LEGIStm.
iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana