În data de 15 ianuarie a început cea de-a II-a etapă de vaccinare împotriva Covid-19 și vizează persoanele cu vârsta peste 65 de ani, bolnavii cronici și angajații din domeniile cheie.
Cei care doresc să se vaccineze trebuie sa știe ca vaccinarea este gratuită și se face cu acordul pacientului, iar tipurile de vaccin folosite sunt autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).
În rândurile ce urmează vom prezenta procedura de programare pentru etapa a II-a de vaccinare precum și persoanele care se pot vaccina în această etapă.
Procedura de programare pentru etapa a II-a a campaniei de vaccinare:
Cei care doresc să se vaccineze trebuie să se înscrie pe platforma electronica - vaccinare-covid.gov.ro. Pentru înscrierea în platformă nu este necesară semnătura electronică.
Programarea presupune alegerea unei zile, a unei ore și a unui centru unde doritorii doresc să se vaccineze.
Pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani, programarea se poate face individual, prin înscrierea pe platformă, prin medicul de familie sau prin call center.
Va exista un număr unic la nivel național - 021.414.44.25, iar sunând la acest număr apelurile vor fi preluate în cele 42 de call center-uri distribuite în fiecare județ.
Programarea se poate face si prin direcțiile de asistență socială din primării care își pot face cont și pot înscrie pe platformă până la cel mult 10 persoane din familie. La fel se procedează și în cazul persoanelor cu boli cronice, cu recomandarea autorităților ca acestea să fie înscrise pentru vaccinare de către medicii de familie.
Angajații din activități în domenii-cheie vor putea fi înscriși în platforma de vaccinare și de către angajator. Apoi persoana înscrisă intră în platformă, se identifică în baza numărului de telefon, după care selectează centrul de vaccinare, data și ora la care vrea să se programeze pentru vaccinare.
Cei care se programează se pot răzgândi și pot renunța la vaccin între momentul înscrierii și momentul vaccinării, fără să fie sancționați.
După vaccinare fiecare persoană va primi o adeverință doveditoare de vaccinare care va cuprinde datele persoanei vaccinate și datele despre vaccin. Dovada de vaccinare se va putea face fie electronic, fie pe suport de hârtie.
Persona vaccinată este informată prin sms/mail de către medicul de familie pentru prezentarea la cea de-a doua doză de vaccin.
Persoana vaccinată va trebui să respecte în continuare restricțiile și măsurile igienico-sanitare (purtarea măștii, distanțarea fizică, spălatul pe mâini).
Sistemul de programare prin platforma electronică asigură respectarea legislației cu privire la protecția datelor cu caracter personal.
Persoanele care se pot programa pentru vaccinare în etapa a II-a a campaniei:
Persoanele cu vârsta peste 65 de ani;
Bolnavii cronici diagnosticați cu una dintre următoarele afecțiuni, luați în evidență: afecțiuni pulmonare,diabet zaharat, afecțiuni renale, afecțiuni oncologice, afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni neurologice, inclusiv sindromul Down, afecțiuni hepatice moderate/severe, afecțiuni autoimune, obezitate, alte boli metabolice, inclusiv congenitale.
Angajații care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale:
Personal cheie pentru funcționarea instituțiilor statului (parlament, președinție, guvern, ministere și instituții subordonate acestora);
Personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și a autorității judecătorești;
Personalul din unitățile de învățământ și creșe;
Personalul poștal și din servicii de curierat;
Personalul cultelor religioase;
Personalul din mass media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS-CoV-2
Personalul din domeniul salubrității și deșeurilor.
Personalul din sectorul economic vital:
Procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază (panificație, lactate, carne, fructe și legume);
Uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă;
Centrale electrice, producție, transport și distribuție curent electric;
Unități de producție, transport și distribuție gaze;
Unități de producție, transport și distribuție combustibili lichizi și solizi;
Unități de producție, transport și distribuție medicamente și materiale sanitare;
Transport de persoane și mărfuri;
Noduri feroviare, aeroporturi civile și militare, porturi esențiale;
Comunicații (serviciul de telecomunicații speciale, radio și televiziune naționale).
Vaccinarea se va organiza prin centre de vaccinare fixe și mobile (caravane sau alte formațiuni mobile), echipe mobile, rețeaua de medicină de familie. Potrivit recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), amenjarea centrelor de vaccinare se va realiza cu respectarea tuturor normelor de siguranță și a normelor igienico-sanitare.
Prima etapă de vaccinare a început la sfârșitul lunii decembrie a anului trecut și a vizat personalul din domeniul sănătății și social - sistem public și privat. În cea de-a III-a etapă vor fi vaccinați adulții și copiii.
Pentru cei care prezintă reacții adverse după efectuarea vaccinului pot raporta pe site-ul Agenției Naționale a Medicamnetului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR). Raportarea reacțiilor adverse post-vaccinale se poate face și prin completarea fișei de reacții adverse și transmiterea acesteia către Direcția Farmacovigilență și Managementul Riscului.
Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".
Continuând să utilizați site-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor pentru a îmbunătăți navigarea site-ului, pentru a analiza utilizarea site-ului și a asista la eforturile noastre de marketing.