Distribuitor autorizat software C.T.C.E. Piatra Neamt
Facebook Twitter Google
Informatii telefonice Lu-Vi: 09-17
0720 528 028

Vaccinare anti-Covid etapa II

Inapoi
Home » Blog » Vaccinare anti-Covid etapa II
Vaccin coronavirus - covid 19 - LEGIStm
24/01/2021

A inceput a II-a etapa de vaccinare anti-Covid

 

În Monitorul Oficial nr. 1.289 din data de 24 decembrie 2020 a fost publicat Ordinul nr. 2.171/2020 pentru stabilirea normelor privind autorizarea, organizarea și funcționarea centrelor de vaccinare împotriva COVID-19.

 

În data de 15 ianuarie a început cea de-a II-a etapă de vaccinare împotriva Covid-19 și vizează persoanele cu vârsta peste 65 de ani, bolnavii cronici și angajații din domeniile cheie. 

 

Cei care doresc să se vaccineze trebuie sa știe ca vaccinarea este gratuită și se face cu acordul pacientului, iar tipurile de vaccin folosite sunt autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA). 

 

În rândurile ce urmează vom prezenta procedura de programare pentru etapa a II-a de vaccinare precum și persoanele care se pot vaccina în această etapă.

 

Procedura de programare pentru etapa a II-a a campaniei de vaccinare:

 

 

Cei care se programează se pot răzgândi și pot renunța la vaccin între momentul înscrierii și momentul vaccinării, fără să fie sancționați.

 

După vaccinare fiecare persoană va primi o adeverință doveditoare de vaccinare care va cuprinde datele persoanei vaccinate și datele despre vaccin. Dovada de vaccinare se va putea face fie electronic, fie pe suport de hârtie.

 

Persona vaccinată este informată prin sms/mail de către medicul de familie pentru prezentarea la cea de-a doua doză de vaccin.

 

 

Persoana vaccinată va trebui să respecte în continuare restricțiile și măsurile igienico-sanitare (purtarea măștii, distanțarea fizică, spălatul pe mâini).

 

Sistemul de programare prin platforma electronică asigură respectarea legislației cu privire la protecția datelor cu caracter personal.

 

Persoanele care se pot programa pentru vaccinare în etapa a II-a a campaniei:

 

 

Angajații care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale:

 

 

Vaccinarea se va organiza prin centre de vaccinare fixe și mobile (caravane sau alte formațiuni mobile), echipe mobile, rețeaua de medicină de familie. Potrivit recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), amenjarea centrelor de vaccinare se va realiza cu respectarea tuturor normelor de siguranță și a normelor igienico-sanitare.

 

Prima etapă de vaccinare a început la sfârșitul lunii decembrie a anului trecut și a vizat personalul din domeniul sănătății și social - sistem public și privat. În cea de-a III-a etapă vor fi vaccinați adulții și copiii.

 

Pentru cei care prezintă reacții adverse după efectuarea vaccinului pot raporta pe site-ul Agenției Naționale a Medicamnetului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR). Raportarea reacțiilor adverse post-vaccinale se poate face și prin completarea fișei de reacții adverse și transmiterea acesteia către Direcția Farmacovigilență și Managementul Riscului.

 

Autor: Laura TIFIGIU - Jurist

 

Imagine: Daniel Schludi pe Unsplash

 

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".

Multumim!

 

 

Copyright © 2004-2021. Toate drepturile rezervate LEGIStm.

iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana

CERE OFERTA NOASTRA!
Copyright © 2021. Toate drepturile rezervate LEGIS TM. Web design by Royalty