Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu dizabilități a implementat în anul 2019 proiectul ”Facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități” privind aprobarea subvenţiilor pentru sprijinirea persoanelor cu dizabilităţi în accesarea şi utilizarea de tehnologii şi dispozitive asistive şi tehnologii de acces, altele decât cele finanţate prin Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate reglementate prin Ordinul ministrului muncii şi justiţiei sociale, al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 721/481/310/2019.
Scopul proiectului este reprezentat de accesul persoanelor cu dizabilități, în condiții de egalitate cu ceilalți, la mediul fizic, informațional și comunicațional, în vederea creșterii șanselor de ocupare și a ponderii persoanelor cu dizabilități angajate pe piața liberă a muncii.
Potrivit proiectului, persoanele cu dizabilități, persoane inactive, persoane aflate in căutarea unui loc de muncă care beneficiază de măsuri active de ocupare pot beneficia de sprijin prin acordarea de subvenții, sub forma unor vouchere, pentru accesarea şi utilizarea de tehnologii şi dispozitive asistive şi tehnologii de acces.
Voucherele au o valoare de maxim 23.000 lei si pot fi utilizate pana la data de 31 august 2023.
Pentu obtinerea voucherului pentru tehnologie asistiva persoanele interesate trebuie sa indeplineasca următoarele condiții:
Ulterior, persoanele cu dizabilități trebuie să se prezinte la AJOFM (Agentia Judeteana pentru ocuparea Fortei de Munca) cu actul de identitate, adeverința medicală și ultimul document de studii. În baza acestor documente, AJOFM inregistrează persoana ca find in căutarea unui loc de muncă și ii acordă servicii de informare, consiliere și mediere.
Persoana cu dizabilități va semna acordul privind participarea la măsurile și stimularea ocupării forței de muncă și va participa la minimum două activități asigurate de AJOFM (informare, consiliere, mediere).
Conform Metodologiei aprobate prin Ordinul nr. 1263/2019, persoana cu dizabilități se prezintă la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) unde trebuie să depună următoarele documente:
În baza cererii transmise de către DGASPC, Autoritatea Națională pentru Drepturile persoanelor cu Dizabilități îi comunică acesteia voucherele nominale. După care persoana cu dizabilități se poate prezenta la DGASPC pentru a ridica voucherul. Voucherul este utilizat exclusiv de către persoana îndreptățită, în baza actului de identitate, o singură dată, pentru achiziționarea unui singur produs, în perioada de valabilitate a acestuia, doar la operatorii economici, furnizori/producători de tehnologii și dispozitive asistive și tehnologii de acces prevăzuți în lista disponibilă pe site-ul ANDPDCA.
În situația deficiențelor bilaterale, voucherul poate fi utilizat pentru achiziționarea a două produse asistive prevăzute în Lista tehnologiilor și dispozitivelor asistive și tehnologiilor de acces prioritare pentru angajare, cu mențiunea ca produsele asistive să fie cuprinse în recomandarea medicului specialist privind tipul de tehnologii și dispozitive asistive și tehnologii de acces
Produsele asistive auditive și de mers pot fi însoțite, după caz, de accesoriile acestora, așa cum sunt prevăzute în Lista tehnologiilor și dispozitivelor asistive și tehnologiilor de acces prioritare pentru angajare, cu condiția ca acestea să fie cuprinse în recomandarea medicului specialist.
Autor: Laura TIFIGIU - Jurist
Imagine: Zachary Kyra-Derksen pe Unsplash
Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".
Multumim!
Copyright © 2004-2023. Toate drepturile rezervate LEGIStm.
iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana