Distribuitor autorizat software C.T.C.E. Piatra Neamt
Facebook Twitter Google
Informatii telefonice Lu-Vi: 09-17
0720 528 028

Zile libere pentru parinti in cazul inchiderii scolilor

Inapoi
Home » Blog » Zile libere pentru parinti in cazul inchiderii scolilor
Zile libere pentru parinti - LEGIStm
31/08/2020

Zile libere pentru parinti in cazul inchiderii scolilor

 

În Monitorul Oficial nr. 790 din data de 28.08.2020 a fost publicată Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru părinți în vederea supravegherii copiilor, în situația limitării sau suspendării activităților didactice care presupun prezența efectivă a copiilor în unitățile de învățământ și în unitățile de educație timpurie antepreșcolară, ca urmare a răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2.

 

Potrivit actului normativ, vor fi acordate zile libere plătite pentru unul dintre părinții copilului care nu mai poate merge la școală din cauza epidemiei de coronavirus. Indemnizaţia pentru fiecare zi liberă este în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare. Aceasta va fi plătită de către angajator care iși va putea deconta sumele formulând o cerere pe care o va depune la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă judeţene sau a municipiului Bucureşti în a cărei rază teritorială îşi desfăşoară activitatea angajatorul. Contribuțiile de asigurări sociale, de asigurări sociale de sănătate, precum și contribuția asiguratorie pentru muncă aferente indemnizației se plătesc de angajator .   

 

Pentru a beneficia de indemnizația aferentă zilelor libere, părintele trebuie să indeplinească cumulativ 2 condiții: 

 

Pentru acordarea zilelor libere, părintele trebuie să depună la angajator o cerere insoțită de urmatoarele documente: 

 

Parintele are dreptul la zile libere plătite pe toată perioada în care se decide limitarea sau suspendarea activităților didactice care presupun prezența efectivă a copiilor în unitățile de învățământ.

 

Dispozițiile prezentului act normativ se aplică și părintelui sau reprezentantului legal care are în îngrijire, supraveghere și întreținere persoana adultă încadrată în grad de handicap grav, cu condiția ca activitatea serviciului de zi să fie limitată sau suspendată din cazua epidemiei de coronavirus.

 

Testeaza iLegis

 

Prevederile prezentei ordonanțe nu se aplică în cazul în care unul dintre părinți se află în una dintre următoarele situații:

 

OUG nr. 147/2020 face referire și la categoria de persoane care nu va beneficia de prevederile prezentei ordonanțe. Astfel, angajații sistemului naţional de apărare, ordine publică și siguranță națională, angajaţii din penitenciare și personalul din unităţile sanitare publice cu exceptia familiilor monoparentale, nu vor beneficia de zile libere dacă se închid școlile din cauza epidemiei de coronavirus.

 

Angajatorii care nu respectă prevederile prezentei ordonanțe vor fi sanctionați contravențional. Astfel, angajatorul care refuză să acorde zile libere părinților care au dreptul la acestea riscă amenzi cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei. Deși prezenta ordonanță a intrat în vigoare, amenzile se vor aplica la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

 

Autor: Laura TIFIGIU - Jurist

 

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".

Multumim!

 

 

Copyright © 2004-2020. Toate drepturile rezervate LEGIStm.

iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana

CERE OFERTA NOASTRA!
Copyright © 2021. Toate drepturile rezervate LEGIS TM. Web design by Royalty